Cioclea în Parlament: BNM a fost lăsată fără pârghii pentru a nu putea interveni la BEM, BS și UB

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, citat de deschide.md, susține că înainte de frauda bancară prin care s-au devalizat cele trei bănci: Banca de Economii a Moldovei, Banca Socială și Unibank, Banca Centrală a încercat să schimbe Regulamentul care permitea supravegherea sistemului bancar, însă au apărut diferite tertipuri care au amânat acest lucru.

„Frauda a fost făcută prin intermediul unui regulament care a fost importat din UE dar care permitea abuzarea cu expunerile mari din bănci. Deja în septembrie 2013 înainte de colapsul celor trei bănci, BNM a venit cu o propunere de a schimba acest Regulament, însă Ministerul Justiției a tărăgănat timp de 100 de zile prezentarea avizului pentru acest Regulament, acest lucru fiind făcut abia în februarie 2014 (n. red.: pe atunci funcția de ministru al Justiției era ocupată de Oleg Efrim, fiind înaintat în această funcție de PLDM)”, a declarat Sergiu Cioclea.

Guvernatorul BNM a adăugat că ulterior, judecătoria Râșcani a stopat modificarea acestui Regulament, casân-du-l doar după criza bancară: „Ceea ce înseamnă că Banca Națională nu avea pârghii de a pune supraveghere pe bănci”.

În sinteza raportului, publicată de BNM, se menționează că în total, între 2012 și 2014, cele trei bănci din Moldova au acordat companiilor din Grupul Şor împrumuturi în valoare de 2,9 miliarde de dolari SUA. Împrumuturile res-pective, acordate sub forma unor împrumuturi corporative, par să fi trecut printr-un proces extrem de bine coordonat de spălare a banilor, înainte de a fi dispărut în mai multe conturi bancare în numeroase jurisdicții. Spălarea banilor a fost efectuată prin intermediul unui număr de companii afiliate și conturi bancare deschise la băncile din Letonia, fiind aparent coordonată, de asemenea, de Şor. Ca atare, împrumuturile menționate nu par să fi fost credite comerciale veritabile, ci mai degrabă niște „fațade” utilizate pentru a permite deturnarea frauduloasă a milioanelor de dolari de la cele trei bănci din Moldova.

Distribuie

Lasă un răspuns