Cine şi din ce considerente paralizează circulaţia transportului pe str. Şciusev

Strada Şciusev: partea pentru transport este curăţită şi practicabilă, iar cea rezervată pietonilor – blocată şi cu zăpadă. Foto “C”.

 

Acum doi ani, în urma unor consultări publice desfăşurate de redacţia săptămânalului CUVÂNTUL în parteneriat cu Primăria Rezina, luând în considerare faptul că pe strada Şciusev sunt situate câteva instituții medicale, piața orășenească, magazine şi alte instituţii publice, Consiliul Orășenesc Rezina a decis că în regiunea dată trebuie reorganizată circulația pietonilor și a mijloacelor de transport. În 2017-2018 strada a fost reparată, amenajându-se mai multe locuri de parcare a automobilelor. Dar peste un timp, una din cele două artere ale străzii a fost închisă pentru transportul auto, fapt ce a trezit iarăşi nemulţumirea multor rezineni şi oaspeţi ai urbei.

 

„Noi venim des la Centrul de Sănătate, piaţa comercială din Rezina şi după reparaţia străzii Şciusev un timp a fost foarte bine: erau locuri suficiente pentru parcarea automobilelor, dispăruse ambuteiajele, scandalurile cu Poliţia. Dar nu demult o parte a străzii a fost închisă şi nimeni nu înţelege care-i logica acestei restricţii. Un şofer care stătea cu maşina lângă bustul lui Şciusev mi-a spus că semnele interzic intrarea pe această arteră din ambele părţi, dar acolo se poate de intrat şi de parcat maşina prin buzunarele care fac legătură între artere. Aşa am şi procedat, dar în scurt timp m-am pomenit la spate cu un poliţist care m-a amendat pentru că am parcat maşina pe un loc interzis”, ne-a declarat un locuitor al oraşului Râbniţa, care s-a prezentat drept Vasile Boţu.

La rândul său, rezineanul Alexandru Răileanu afirma: „Eu consider că pietonii au posibilitate să  circule fără impedimente pe trotuare şi nu era cazul de blocat o parte a străzii pe care circulă transportul. Nu prea am văzut multă lume să meargă anume pe partea de stradă blocată pentru că nu ar încăpea pe trotuare. În situaţia de acum e foarte dificilă circulaţia în două direcţii a transportului pe o singură parte a străzii. Iar poliţiştii profită din plin de aceasta, împărţind la stânga şi la dreapta amenzi celor impuşi de situaţie (alte locuri în zonă nu există) să parcheze automobilele pe acest segment…”

Solicitaţi de cititori să clarificăm din care considerente a doua parte a străzii Şciusev a fost închisă pentru mijloacele de transport, am mers la districtul Rezina al SA Drumuri-Orhei, care de obicei se ocupă de instalarea şi scoaterea semnelor de circulaţie. Şeful districtului, Alexandru Ucrainciuc ne-a spus că ei ca structură a Întreprinderii de Stat Administraţia de Stat a Drumurilor efectuează aceste lucrări doar pe drumurile din subordinea lor, respectiv în Rezina – pe strada 27 August. Instalarea sau scoaterea semnelor rutiere de pe celelalte străzi ţine de competenţa Consiliului Orăşenesc şi a Primăriei.

Am mers şi noi la conducătorii auto care staţionează cu automobilele lângă monumentul lui Şciusev. Unul din ei, solicitând anonimatul, a menţionat că poliţia de patrulare strânge aproape zilnic amenzi pe strada respectivă de la şoferii care parchează automobilele acolo. Un poliţist chiar le-ar fi spus să nu-i oprească pe cei care intră încălcând acest semn. „Drept că deunăzi cineva a blocat accesul din ambele părţi pe această stradă deja cu nişte borduri”, a mai adăugat respectivul.

Serghei Bagrin, proprietarul unei unităţi economice situate pe strada cu pricina, ne-a arătat copia unei hotărâri a Judecătoriei Rezina din noiembrie 2014, prin care Primăria Rezina era obligată să deblocheze accesul unităţilor de transport spre edificiile SRL Bagser-Service amplasate pe str. Şciusev 2/1.

„Şi atunci, şi acum circulaţia transportului pe această parte a străzii este  blocată ca să paralizeze  activitatea întreprinderii noastre, dar şi a altor unităţi economice amplasate în vecinătate şi care nu sunt văzute cu ochi buni de administraţia raionului şi a oraşului. Ei motivează că astfel fac condiţii pentru pietoni. Dar pentru pietoni, de ambele pârţi ale străzii, sunt trotuare destul de late”, a declarat S. Bagrin.

Un cititor ne-a spus că, după reparaţie, semnele rutiere pe această stradă au fost instalate de lucrătorii Întreprinderii Municipale Servicii Comunal-Locative Rezina. Solicitat în această ordine de idei, Ion Balan, şeful întreprinderii respective a confirmat că semnele le-a procurat Primăria, dar au fost instalate de subalternii săi conform indicaţiei viceprimarului Gheorghe Gâncu şi a unui ofiţer de la Inspectoratul de Poliţie Rezina, care au arătat unde şi ce semne să instaleze, spunând că aşa prevede o decizie a Consiliului Orăşenesc.

Secretara Consiliului Orăşenesc Rezina, Lilia Răileanu ne-a relatat că nu există nicio decizie a Consiliului Orăşenesc privind restricţionarea circulaţiei pe strada Şciusev şi nu ştie cine şi de ce a instalat acolo semnele respective.

Departamentul investigaţii

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns