Cine şi cum va marca 9 Mai în regiunea Orhei

La Consiliul Raional Telenești ne-au informat că, pe 9 mai, în raion nu vor avea loc evenimente publice, dar zilele acestea președinta raionului, Mariana Ombun, și Angela Sârbu, șefa Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei, vor vizita la domiciliu cei cinci veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial care au mai rămas în raion pentru a le înmâna medalia comemorativă ”75 ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei”, decernată de preşedintele Federaţiei Ruse V. Putin.

Este vorba de Maria Motruc în vârstă de 100 de ani, din Telenești, Dumitru Nicolaev din Leușeni, Serghei Bivol din Văsieni și Andrei Găină din Chițcani, toţi în vârstă de 95 de ani și Victor Petroșenco, de 85 de ani, supraviețuitor al blocadei Leningradului.

Participanții la război vor mai primi o indemnizație de câte10 000 lei,  supraviețuitorul blocadei Leningradului –  5000 lei, iar cinci văduve ale unor invalizi de război  – câte 1000  lei.

La Orhei, după cum am fost informaţi, organizarea evenimentelor dedicate Zilei de 9 Mai se amână pentru 24 august c. După cum ne-a informat lt.col. Gheorghe Stegărescu, șeful Secției Administrativ-Militare Orhei, în teritoriul raionului trăiesc 7 veterani ai acelui război, dintre care patru – în sate, iar trei – în municipiu. Potrivit dumnealui, medaliile comemorative urmează să le fie înmânate de către președintele Igor Dodon. Veteranii urmează să fie aduși de către primari la întâlnirile preconizate după anularea stării de urgență.

Pentru confecţionarea medaliilor care vor fi înmânate veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial din Republica Moldova din bugetul nostru de stat au fost achitaţi peste 157.000.

La Şoldăneşti factorii de decizie din administraţia raionului prevăd să depună flori la monumentul ostaşilor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial.

La Rezina, potrivit primarului Simion Tatarov, la 9 Mai nu se prevăd careva evenimente “din simplul motiv că suntem în stare de urgenţă”.

Potrivit informaţiilor autorităţilor publice din aceste raioane, pe 9 mai 2020 nu se prevăd careva evenimente dedicate Zilei Europei, dar şi aniversării de 70 de ani de la Declaraţia Schuman.

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns