Cine şi cum poate solicita urna mobilă

. Satul nostru-i situat pe stâncă, drumurile-s rele şi eu, la anii mei, pe glod ori pe gheţuş nu m-aş încumeta să ies din ogradă. Dar toată viaţa am votat şi aş vrea şi acum să nu rămân în urmă  “repetentă”. Alţii votează acasă. Aş putea să-i chem şi eu pe cei cu urna?

Elena, raionul Şoldăneşti 

Alegătorii care în ziua alegerilor, din considerente de sănătate sau din alte motive obiective, nu se pot deplasa la biroul secției de votare, pot solicita urna mobilă pentru a vota la locul aflării. Pentru aceasta este nevoie să depună o cerere în scris către biroul secției de votare arondat domiciliului.

 

Cererea este semnată de solicitant și se depune la biroul electoral al secției de votare începând cu două săptămâni înainte de ziua votării și până la ora 18.00 a zilei precedente scrutinului. În ziua alegerilor, cererile pot fi depuse până la ora 15.00, dacă se prezintă și certificat medical, transmite IPN.

Cererile vor fi depuse personal la biroul electoral al secției de votare de către alegătorii care solicită urna mobilă. Cei care se află în imposibilitate de a depune individual cererea, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, o pot transmite prin intermediul unui membru al familiei sau, după caz, pot solicita ajutorul asistentului social din cadrul primăriei. Pe lângă cererea solicitantului, membrul familiei sau asistentul social va trebui să prezinte lucrătorului din cadrul biroului electoral al secției de votare și actul de identitate al persoanei pentru care se cere urna mobilă.

În ziua scrutinului, începând cu ora 15.00, cel puțin doi membri ai biroului secției de votare se vor deplasa cu urna mobilă de vot și cu materialul necesar votării la locul unde se află alegătorul. Aceștia pot fi însoțiți de observatori, presă sau de polițist în caz de necesitate. Persoanele care votează cu urna mobilă vor fi înscriși într-o listă electorală suplimentară, pentru votarea la locul aflării, întocmită de biroul electoral al secției de votare. În lista electorală, în dreptul numelui persoanei respective se face menţiunea: „Votat la locul aflării”.

Alegătorii aflați peste hotare nu pot solicita votarea la domiciliu.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns