Cine şi cum lasă moldovenii fără pământ…

În ultimii ani CUVÂNTUL, alte surse mass-media au publicat mai multe articole despre această problemă proriatră pentru R.Moldova – comercializarea frauduloasă către străini a terenurilor agricole. În unul dintre acestea, Cum guvernanţii au găsit “soluţia” de a lăsa moldovenii fără pământ, (CUVÂNTUL din 28 mai 2018), autoarea, ex-parlamentara Nadejda Brânzan, revenea la temă după ce Parlamentul, susţinând o iniţiativă a Guvernului, a votat Legea cu privire la acordarea cetăţeniei Republicii Moldova persoanelor străine, în schimbul unor anumite investiţii.

“Adică, menţiona autoarea, un milionar din ţările arabe, Federaţia Rusă sau altă ţară, cumpărând un imobil de 250-300 mii de euro, în mod automat poate deveni cetăţean cu drepturi depline al R.Moldova, şi apoi procura de la moldovenii aduşi la sapă de lemn pământul. Astfel peste un timp băştinaşii se pot pomeni în rolul de argaţi la câţiva oligarhi străini. Buba aceasta a copt mai mulţi ani”, concretiza Nadejda Brânzan, relatând că mai multe personalităţi, experţi în domeniu, inclsuv Dumitru Braşoveanu, agronom şi jurist de profesie, fost judecător la Curtea Supremă de Justiţie, deputat în primul Parlament al R.Moldova, au atenţionat guvernanţii de la 2010 încoace, că un atare pas ar fi o catastrofă pentru Republica Moldova. Un timp aceştea parcă se ogoiseră. Dar în 2014, ministrul Economiei, actualul preşedinte al Legislativului, Adrian Candu, într-un interviu, promitea că “va găsi o soluţie ce ar permite vânzarea terenurilor agricole străinilor”. Şi în 2017 “soluţia“ a fost găsită, fără ca guvernarea să consulte problema cu cetăţenii, societatea civilă. Legislaţia funciară şi alte acte legislative ce reglementează raporturile de drept cu privire la pământ în general şi sectoarele de teren în particular, are mai multe lacune. Totodată, aplicarea eronată, din incompetenţă sau cu rea-voinţă, de către unii funcţionari, a legislaţiei mai sus menţionate, prejudiciază interesele vitale ale Republicii Moldova”, bătea alarma dna Brânzan din paginile CUVÂNTUL-ui, dar şi altor surse mass-media.
Din păcate, nici autorităţile, nici populaţia nu au reacţionat în modul respectiv la atenţionările presei. Şi situaţia în acest domeniu degradează în continuare.

Tudor Iaşcenco

Distribuie

Lasă un răspuns