Cine şi cui i-a asigurat victoria în alegeri…

În recenta campanie electorală s-a speculat mult faptul, mai ales de către Igor Dodon şi adepţii lui, că Maia Sandu ar fi candidata susţinută din umbră de Partidul Democrat şi oligarhul Vladimir Plahotniuc. În acelaşi timp, după ce din cursa electorală a ieşit Marian Lupu, la Cuvântul au parvenit zeci de semnale din teritoriu că autorităţile PDM din raioanele Şoldăneşti şi Rezina lucrează intens pentru candidatul socialiştilor.

Cititoarea CUVÂNTUL-ui Nadejda Brânzan, ex-parlamentară, „Om emerit”,  a făcut o analiză a rezultatelor alegerilor de duminică şi iată ce a constatat.

Igor Dodon a câştigat alegerile în turul doi în 22 de raioane şi UTA Găgăuzia. Numai un raion dintre acestea  – Ocniţa, este administrat de reprezentanţii PSRM. În 14 dintre aceste raioane însă la putere sunt echipele PDM, care au utilizat maximal inclusiv posibilităţile administrative pentru a promova candidatul stângii. Astfel, la Râşcani pentru Igor Dodon au votat 74,4 % din alegătorii ieşiţi la scrutin, la Donduşeni – 75,94, la Briceni – 76,05, la Edineţ – 73,98%. Iar UTA Găgăuzia a prezentat un rezultat absolut incredibil – 98,89%.

Un exemplu aparte este raionul Soroca. Preşedintele raionului, Mihai Mâţu, ales pe listele PLDM, după cum ne-au spus persoane demne de încredere din raion, ulterior a aderat la PPDA. Cea mai mare parte a primăriilor din raion însă sunt administrate de echipe ale PDM. În rândul acestora s-au înregimentat ulterior şi mai mulţi primari, consilieri locali ex-peledemişti. Anume aceştea s-au dovedit a fi în alegerile recente cei mai aprigi susţinători ai candidatului socialist, astfel că în ansamblu pe raion Igor Dodon a acumulat 66,08% din sufragii, ne-a relatat un jurnalist din Soroca.

Există şi nişte excepţii, menţionează dna Brânzan, referindu-se la raioanele Orhei, Nisporeni, Cantemir, care de asemenea sunt conduse de reprezentanţi ai PDM, unde majoritatea voturilor au mers spre Maia Sandu. Dar în aceste raioane, presupune dna Brânzan, rezultatele alegerilor au fost determinate nu de autorităţile locale, ci de poziţia civică, tradiţiile politice ale electoratului.

Tudor Codreanu

Sursa foto: bani.md

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns