Cine şi când va avea dreptul la recalcularea pensiei

Recent Curtea Constituțională a sistat procesul de verificare a prevederilor legale referitoare la dreptul de recalculare a pensiei persoanelor care continuă să muncească, în baza sesizării unui cetăţean, pe motiv că Legea privind sistemul public de pensii a fost deja completată de Parlament cu o prevedere ce permite recalcularea pensiei persoanelor care continuă să activeze după realizarea dreptului la pensie pentru limită de vârstă. Ce prevede această modificare?

V.Olaru, Şoldăneşti

Solicitată să răspundă la întrebarea cititorului V.Olaru, şefa Casei Teritoriale de Asigurări Sociale Rezina, Tatiana Batistî ne-a relatat următoarele:

– Pensionarii care activează ori au activat în câmpul muncii după reali-zarea dreptului la pensie pentru limita de vârstă, în condiţiile Legii pentru modificarea şi completarea unor acte legislative nr. 290 din 16.12.2016, prin care se modifică şi se completează Legea nr.156-XIV din 14.10.1998, pot solicita reexaminarea pensiei nu mai des decât o dată la doi ani, cu condiţia că pensia calculată conform formulelor din anexe, părţi integrante ale acestei legi, este mai mare decât pensia aflată în plată.

Conform art. VIII din Legea nr.290 din 16.12.2016, alineatul (4) din art. 33 se aplică la reexaminarea pensiilor pentru limita de vârstă stabilite începând cu 01 ianuarie 2017 şi, respectiv, prima recalculare a pensiei pentru limita de vârstă va fi posibilă în ianuarie 2019.

Foto simbol libertatea.ro

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns