Cine şi când poate beneficia de examenele medicale profilactice gratuite

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a lansat luni un set de filmuleţe pentru a informa cetățenii despre posibilitatea de a beneficia de examene profilactice gratuite. Spoturile prezintă detalii privind aceste examene, periodicitatea efectuării lor, dar şi categoriile de beneficiari.

Astfel, persoanele cu vârsta de peste 18 ani pot măsura o dată pe an tensiunea arterială, înălţimea, greutatea, circumferinţa taliei, dar şi examina pielea, cavitatea bucală, ganglionii limfatici, glanda tiroidă, glandele mamare.

Cetăţenii cu vârsta de peste 40 de ani pot verifica o dată la doi ani tensiunea oculară, pentru depistarea timpurie a glaucomului.

De asemenea, persoanele cu vârsta de peste 40 de ani şi cele din grupul de risc pot măsura anual nivelul colesterolului şi al zahărului în sânge, pentru a preveni sau a menţine sub control tensiunea arterială şi diabetul.

Cetăţenii din grupurile de risc şi cei care prezintă simptome pot efectua radiografia cutiei toracice. În caz că există anumite simptome, ei au posibilitatea să facă şi analiza sputei, pentru depistarea tuberculozei. În acelaşi timp, persoanele din grupul de risc pot verifica anual reacţia de microprecipitare, pentru depistarea maladiilor cu transmitere sexuală.

Pentru prevenirea cancerului colorectal, cetăţenii cu vârsta între 45 şi 70 de ani şi cei din grupul de risc pot efectua o dată la doi ani testul Hemocult. În cazul unui rezultat pozitiv, pot face şi colonoscopia. Femeile cu vârsta între 25 şi 61 de ani pot efectua o dată la trei ani testul citologic Babeş-Papanicolau, pentru depistarea timpurie a cancerului de col uterin.

De aceste examene profilactice beneficiază toate persoanele, indiferent de statut: asigurat sau neasigurat. Este obligatoriu ca acestea să fie înregistrate la medicul de familie. Efectuarea controalelor respective este organizată de medicul de familie, având ca sprijin cabinetele de triaj, de sănătate a reproducerii, centrele de sănătate prietenoase tinerilor,  la adresare directă, fără bilet de trimitere, relatează serviciul de informare şi comunicare al cNAM.

 

Distribuie

Lasă un răspuns