Cine poate solicita reexaminarea pensiei începând cu 1 ianuarie 2020?

În anul trecut, la o parte din cetăţenii republicii, care au lucrat după pensionare încă 15 ani, le-au recalculat pensiile. Dar socot că nu-i pe dreptate aşa, pentru că şi noi, care am lucrat ori lucrăm după pensionare mai puţin de 15 ani tot plătim în fiecare lună la fondul de pensii. Nu demult am auzit la televizor că o să le mărească pensia şi la acei care au lucrat după pensionare măcar şi 2 ani. Dar n-am putut reţine toată informaţia. Vă rog să publicaţi detalii în ziar şi ce documente trebuie să pregătim.

Angela Popovici, Şoldăneşti

La această întrebare, foarte des adresată de cititorii ziarului CUVÂNTUL în ultimul timp, răspunde Direcţia comunicare şi mass-media a Casei Naţionale pentru Asigurări Sociale.

CNAS aduce la cunoştinţă, că persoanele care și-au stabilit dreptul la pensie pentru limita de vârstă până la 01.01.1999 şi au realizat un stagiu de cotizare după pensionare mai mic de 15 ani, vor beneficia de reexaminarea pensiei.

Începând cu 2 ianuarie 2020, solicitantul trebuie să depună cererea la Casa Teritorială de Asigurări Sociale conform vizei de domiciliu, prezentând totodată buletinul de identitate, carnetul de muncă şi, după caz, diploma de studii superioare, livretul militar și alte documente despre activitatea realizată. Toate actele enumerate se prezintă la Casa Teritorială în original și xerocopia acestora.

Noile drepturi la pensie se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea şi actele necesare la organul teritorial de asigurări sociale. Majorarea pensiei după reexaminare depinde de durata stagiului de cotizare şi mărimea salariului din care au fost achitate contribuţii de asigurări sociale.

 Reexaminarea pensiilor pentru limită de vârstă, stabilite până la 1 ianuarie 2019, se efectuează în raport cu stagiul de cotizare cumulat după realizarea dreptului la pensie pentru limită de vârstă, conform eşalonării prevăzite în tabelul alăturat.

Reamintim că, începând cu 1 ianuarie 2019, a fost reexaminată pensia persoanelor care s-au pensionat până la 01.01.1999 şi au realizat un stagiu de cotizare după pensionare de 15 ani sau mai mult. Conform datelor statistice ale Casei Naţionale de Asigurări Sociale, în acest an de reexaminarea pensiei au beneficiat circa 3400 persoane.

                                                        

 

Distribuie

Lasă un răspuns