Cine poate solicita reexaminarea pensiei începând cu 1 ianuarie 2019?

Sunt din Şoldăneşti, am lucrat 45 de ani la sectoare destul de bine plătite, niciodată n-am primit leafa în plic, mi se dezbăteau sume mari pe lună pentru impozite, asigurări etc. Mă angajam şi în două locuri, doar ca să-mi fac o pensie normală. Dar am ieşit cu două mii şi aproape o sută de lei. Cum să trăieşti cu aşa bani? Am scris la Casa Naţională de Asigurări Sociale, dar bănuiesc că nu şi-a mai bătut capul nimeni să verifice dacă e corect sau ba. Astă toamnă mi s-a făcut şi mie valorizarea pensiei, acum primesc ceva mai mult de 3000 de lei, dar tot socot că am fost nedreptăţită. Aud că de la 1 ianuarie 2019 unii pensionari pot solicita recalcularea pensiei. Am muncit şi eu după ieşirea la pensie, dar nu chiar 15 ani. Pentru noi această lege nu prevede nimic?

E.N. 

Direcţia comunicare şi mass-media a Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS) a difuzat un comunicat, în care explică cine anume poate solicita recalcularea pensiei începând cu 1 ianuarie 2019. Este vorba de persoanele care s-au pensionat până la 01.01.1999 şi au realizat un stagiu de cotizare după pensionare 15 ani sau mai mult. Acestea pot depune cerere pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă la casa teritorială de asigurări sociale conform locului de trai.

Solicitanţii trebuie să prezinte buletinul de identitate şi carnetul de muncă. Dacă au pierdut carnetul de muncă, atunci pot ataşa la cerere orice alte acte, certificate care confirmă activitatea de muncă.

Pensiile acelor beneficiari care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani vor fi revizuite în următorul an. În cazul beneficiarilor de pensii stabilite după 01.01.1999 reexaminarea pensiilor pentru limită de vârstă se va efectua începând cu 01.01.2021, eşalonat, conform prevederilor legii în funcţie de durata stagiului de cotizare realizat după stabilirea pensiei.

De menţionat, de la 1 ianuarie 2019 a intrat în vigoare Legea nr. 165 din 26.07.2018 pentru modificarea unor acte legislative, care prevede reexaminarea pensiilor pentru limită de vârstă persoanelor care au activat în câmpul muncii după realizarea dreptului la pensie.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns