Cine este obligat de lege să furnizeze informații de interes public?

Tot citesc în CUVÂNTUL despre că avem dreptul la informaţiile de interes public, dar nu prea înţeleg: eu pot solicita sau nu informație de la o întreprindere privată? Să zicem, am vrut să aflu câtă lume lucrează în satul nostru la lider şi dacă el le transferă ceva în fondul de pensii? Pe mii de oameni din republică îi interesează acest lucru, dar mie mi-au spus că nu e treaba mea şi că ei sunt privaţi şi nu trebuie să-mi dea aşa informaţii. 

Elena B., Şoldăneşti

Portalul media-azi.md ne ajută să clarificăm cine sunt furnizorii de informație. În conformitate cu art. 5 alin. (2) din Legea privind accesul la informație, furnizori de informaţii, adică posesori ai informaţiilor oficiale, obligaţi să le furnizeze solicitanţilor în condiţiile prezentei legi, sunt:

a) autorităţile publice centrale şi locale – autorităţile administraţiei de stat, prevăzute în Constituţia Republicii Moldova şi anume: Parlamentul, Preşedinţia Republicii Moldova, Guvernul, administraţia publică, autoritatea judecătorească;

b) instituţiile publice centrale şi locale – organizaţiile fondate de către stat în persoana autorităţilor publice şi finanţate de la bugetul de stat, care au ca scop efectuarea atribuţiilor de administrare, social-culturale şi altor atribuţii cu caracter necomercial;

c) persoanele fizice şi juridice care, în baza legii sau a contractului cu autoritatea publică ori instituţia publică, sunt abilitate cu gestionarea unor servicii publice şi culeg, selectează, posedă, păstrează, dispun de informaţii oficiale.

Deci, de la o firmă privată puteți solicita informație doar dacă ea întrunește condițiile prevăzute la litera c) alin. (2) art. 5 din Lege, adică dacă firma privată sau persoana privată gestionează nişte servicii publice, are relaţii cu statul şi pentru acestea primeşte bani de la stat.

Foto simbol avocatnet.ro

Distribuie

Lasă un răspuns