Cine are nevoie de raioane?

În cadrul dezbaterilor preelectorale, solicitată să se expună privitor la actualitatea unei reforme teritorial-administrative în Republica Moldova, Eleonora Graur, pretendentă la mandatul de deputată în circumscripţia uninominală nr. 13, care include majoritatea localităţilor din raionul Rezina şi raionul Şoldăneşti, s-a pronunţat categoric împotriva lichidării raioa-nelor. Argumentul principal invocat de dna Graur este faptul că în acest format autorităţile publice sunt mai aproape de cetăţean.

Deputata n-a spus nimic despre povara financiară pe care o poartă contribuabilii pentru a întreţine aceste autorităţi şi care ar fi consecinţele optimizării acestora.

De altfel, un studiu efectuat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul a mediatizat nişte date foarte curioase. Potrivit acestuia, în anul 2017, raionul Şoldăneşti, de exemplu, şi-a acoperit necesităţile doar cu venituri din bugetul de stat. În volumul total al veniturilor raionului Orhei, unul dintre cele mai mari în republică, veniturile proprii constituie doar 0,6 %, al raionului Teleneşti – 0,1%, al raionului Rezina – 1,4%. 68-69 la sută din veniturile raioanelor sunt cu destinaţie specială – pentru învăţământ. A doua cea mai mare parte din venituri sunt utilizate pentru întreţinerea funcţionarilor şi demnitarilor.

Venitul total pe cap de locuitor în aceste raioane în 2017 a variat de la 2236 lei în Teleneşti până la 2993 lei în Rezina. Pentru comparaţie remarcăm că în ansamblu pe Republica Moldova, conform datelor oficiale, venitul pe cap de locuitor constituie 1821 USD, în România – 8956 USD, iar în Germania – 40952 USD.

Reporter ”C”

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns