Cimitirul militar românesc de la Tabăra a fost restaurat

Au fost finalizate lucrările de restaurare a cimitirului eroilor români din satul Tabăra, raionul Orhei, începute acum două luni în cadrul unui proiect finanțat de către Ministerul Apărării Naționale al României.  

Alături de săteni, primarul comunei Vatici, Ruslan Vascan, șeful Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, Victor Verega, vicepreședintele raionului Orhei, Sergiu Miron, la recepția finală au participat şi dna Nicoleta Gheorghe și dl Costin Coșofreț de la Ministerul Apărării Naționale al României.

”Cimitirul a căpătat un aspect destoinic datorită faptului că toți cei care s-au implicat au depus foarte mult suflet. Crucile din lemn au fost înlocuite cu altele din marmură, pe fiecare a fost inscripționat: ”Erou român necunoscut”, sunt așternute alei, instalate bănci.

 Mulțumim Ministerului Apărării Naționale din România pentru finanțarea acestui proiect și pentru faptul că cinsteşte cu demnitate memoria ostașilor români căzuți eroic în lupta pentru eliberarea țării! De asemenea mulțumim dlui Gerhardt Daniel Țuchel, antreprenorul care a coordonat executarea lucrărilor”, a relatat pentru ”C” dl Ruslan Vascan, primarul comunei Vatici, din care face parte şi satul Tabăra.

Victor Verega, șeful Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de stat a ţinut să menționeze şi aportul locuitorilor satului în renovarea cimitirului eroilor:

”Aduc mulțumiri tuturor locuitorilor satului Tabăra, care s-au implicat cu multă dăruire în realizarea acestui obiectiv comun. Printre aceștia îi amintesc pe consilierul local Ion Moraru, pădurarul Ion Vascan, meșterii Vitalie Bocșa, Serghei Guțu, Leonid Scutelnic, muncitoarele Paulina Scutelnic, Tatiana Pârțană și mulți alții. A fost un exemplu bun de implicare a cetățenilor, dar și un omagiu adus memoriei celor căzuți aici”, a spus Victor Verega.

Sergiu Miron, vicepreședintele raionului Orhei însă a amintit de atacurile virulente în presă din partea unor organizații ale veteranilor din Orhei.

”Am dorit ca proiectul să fie executat de către partea română, de o firmă românească specializată, astfel ca să avem ferma convingere că cimitirul se renovează după toate rigorile și exigențele proiectului unui cimitir militar. Întrucât a lucrat o firmă românească, care a câștigat licitația acolo, în România, suntem convinși că orice ban investit aici a fost valorificat strict după destinație. Nu poate avea nimeni pretenții faţă de lucrările efectuate. Este un loc de reculegere pentru oamenii de bună credință, în particular pentru rudele celor 59 de eroi, numele cărora sunt cunoscute şi inscripţionate pe obelisc, eroi care-și trag originea din județul Orhei”, a precizat dl Miron.

Dl Vascan a relatat că primăria Vatici va organiza ceremonia de sfințire și de inaugurare a Cimitirului de Onoare Românesc din Tabăra în luna iunie anul viitor. 

Remarcăm că cimitirul militar românesc din Tabăra este unul din cele mai mari din țară și a fost restaurat acum 20 de ani. Tot atunci, cu îngrijirea Asociației ”Pro-Basarabia și Bucovina”, filiala Oradea a fost edificat un obelisc, pe care au fost trecute numele a 59 de militari înmormântați aici în vara anului 1944.

       

Ion Cernei

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns