Chișinăul nu va negocia deocamdată un nou acord cu “Gazprom”

Chișinăul nu va negocia deocamdată un nou acord cu furnizorul rus de gaze naturale “Gazprom”, ci se va concentra asupra finalizării proiectului de conectare la sistemul de gazoducte din România, a declarat ministrul economiei şi infrastructurii, Chiril Gaburici, într-o emisiune televizată, potrivit Interfax, citat de ziarulnational.md

Actualul contract cu concernul rusesc expiră la sfârșitul anului 2019. Gaburici a explicat că după finalizarea gazoductului Chișinău-Ungheni Moldova va avea acces la surse alternative de gaze și implicit o poziție mai bună la eventualele negocieri.

Pe de altă parte, Ministerul Economiei și Infrastructurii dezminte informaţia apărută în presa rusă, potrivit căreia Guvernul ar fi decis să nu semneze un nou contract cu „Gazprom”.

Chiril Gaburici a menţionat, că darea în exploatare a gazoductului va oferi posibilitatea Republicii Moldova de a avea o sursă alternativă de gaze. Respectiv, acest lucru va permite negocierea preţurilor şi alegerea sursei celei mai ieftine, pentru stabilirea unor tarife cât mai mici pentru cetăţeni, scrie portalul bani.md.

În prezent, Republica Moldova cumpără gaze rusești în baza contractului cu “Gazprom” semnat în 2008, care se reînnoiește anual.

Construcția gazoductului Chișinău-Ungheni, care este continuarea celui dintre Iași și Ungheni, este programată să înceapă luna aceasta și ar urma să fie finalizată peste zece luni.

Foto simbol. Sursa: diez.md

Distribuie

Lasă un răspuns