Chicu către jurnaliști:”Veți pierde mulți business-ul, dacă nu vă schimbați atitudinea”

Veți pierde mulți business-ul, dacă nu vă schimbați atitudinea și nu livrați oamenilor informație. Și nici „finanțarea geopolitică” nu va mai fi o sursă durabilă””. Acesta e unul dintre mesajele transmise de premierul Ion Chicu jurnaliștilor cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei. La fel, într-un comunicat publicat ieri pe pagina Guvernului se menționează că „lucrătorii presei au nevoie de mult mai multe cunoștințe, de spirit de observație și de un instinct puternic al adevărului”. 

Mesajul scris de Ion Chicu pe pagina sa de facebook vine ca o reacție la petiția semnată de  jurnaliștii din R. Moldova prin care cer accesul liber la informațiile de interes public.

„Informația obiectivă nu prea aduce bani patronilor mediatici. Publicul a fost treptat învățat cu „Las fierbinți” și „Garcea” – aici se fac banii pe publicitate. N-o să mai vedeți emisiuni la „posturile independente” despre oamenii, care muncesc, care nu se rușinează să spună că-s cetățeni ce țin la țara noastră. Artiștii noștri redutabili nu mai încap pe ecranele „protv-urilor” – manelele le-au luat locul. Opinia medicilor despre epidemie nu mai contează – „experții” polivalenți au ocupat platourile. Stimați patroni mediatici – învățați-vă să faceți business cinstit – spuneți adevărul oamenilor. Pe manele departe nu veți ajunge. Plus la toate, pe piața fake-urilor voi nu mai puteți concura, oricât ați investi – rețelele vă iau „pîinea și untul”.

Veți pierde mulți business-ul, dacă nu vă schimbați atitudinea și nu livrați oamenilor informație. Și nici „finanțarea geopolitică” nu va mai fi o sursă durabilă”, a scris Ion Chicu pe pagina sa de facebook.

 

Totodată, premierul a precizat că după finalizarea stării de urgență, pe data de 15 mai, jurnaliștii vor putea participa în cadrul conferințelor de presă.

Precizăm că ieri pe pagina oficială a Guvernului a fost publicat un mesaj de felicitare pentru jurnaliști, unde în același timp se menționează că aceștia ar avea nevoie de mai multe cunoștințe în domeniu.

„Trăim timpuri când industria presei a devenit producător de informații și competiția impune sursele media să caute modalități de a se evidenția pentru a capta atenția cititorilor. Trăim timpuri când știrea a devenit marfă și producerea știrilor țintește tot mai mult în crearea istoriilor senzaționale și tot mai puțin ține cont de adevăr sau relevanță.

În timpurile noastre dezinformarea se face prin producerea zilnică a unui volum imens de informație, unde calitatea și veridicitatea știrilor suferă.

Astăzi lucrătorii presei au nevoie de mult mai multe cunoștințe, de spirit de observație și de un instinct puternic al adevărului. Cunoștințele și spiritul de observație pentru a înțelege domeniul examinat. Instinctul adevărului pentru a distinge bine hotarul între adevăr și minciună și pentru a livra cititorului exclusiv adevăr”, se menționează în comunicat.

Sursa: agora.md

Distribuie

Lasă un răspuns