Chicu: “Când vom avea acces în biserici voi veni să mă rog bunului Dumnezeu pentru iertarea păcatelor”

În contextul în care sărbătorile Pascale în acest an s-au petrecut cu mari restricții pentru întreaga societate, iar slujbele în biserici s-au efectuat fără prezența enoriașilor, Mitropolia Moldovei a făcut o adresare către Guvern, în care denunță atitudinea „îngrijorătoare și cu totul inadmisibilă” și se revoltă pentru faptul că Biserica „a fost pusă la un loc cu supermarketurile de construcție, magazinele și companiile de prestare servicii și agrement”. Premierul Ion Chicu a răspuns Mitropoliei că pandemia încă nu a trecut, iar regulile sunt pentru toți cetățenii.

„Stimate domnule prim-ministru, Sărbătorile Pascale le-am petrecut supuși unor grave presiuni. Cu mare îngrijorare constatăm că am fost expuși unor drastice măsuri în perioada pascală. Preoțimea noastră, pe bună dreptate, ne întreabă pe noi cei din conducerea Bisericii lui Hristos din Moldova, de ce am cedat atât de ușor, de ce am acceptat aceste măsuri drastice, având în vedere că alte state de pe mapamond nu au recurs la astfel de restricții”, se arată în adresarea Mitropoliei Moldovei, semnată de Mitropolitul Vladimir.

Mitropolitul a declarat că atitudinea Guvernului față de Biserică este una „îngrijorătoare și cu totul inadmisibilă”. „Biserica Ortodoxă din Moldova nu este un subiect din domeniul HoReCa sau o afacere care poate fi oprită pe timp de epidemie”.

Mitropolia se arată indignată de faptul că autoritățile statului au acționat în regim prioritar magazinele alimentare „arhipline de cetățeni”, iar Biserica a fost pusă la un loc cu supermarketurile de construcție și magazinele și companiile de prestare servicii și agrement.

„Biserica Ortodoxă este o instituție divino-umană care activează de două milenii spre binele oamenilor, chiar și în timp de epidemii, lucru demonstrat în timp de secole. (…) Biserica prin lege este separată de Stat și totodată în afara intrigilor seculare și politice”, a precizat Mitropolia.

În comunicat se menționează faptul că în ultimile două luni, slujitorii Bisericii, fără a face publicitate, au susținut duhovnicește și material cadrele medicale și persoanele dezavantajate.

În acest sens, Mitropolia a cerut Guvernului temperarea atitudinii „dușmănoase și disprețuitoare” față de Biserică, „umilită și îngenuncheată în ultima perioadă”.

La rândul său, șeful executivului a venit cu o reacție la adresarea Mitropoliei Moldovei, în care a afirmat că protejarea sănătății și vieții oamenilor este cea mai „blagoslovită și plăcută Domnului” faptă.

Chicu a subliniat faptul că restricțiile aplicate în situația epidemiologică actuală au fost aplicate și în multe alte state, „la fel ca în Rusia sau Italia, guvernul Republicii Moldova a fost nevoit să interzică pe perioada pandemiei activitățile religioase cu participarea credincioșilor.”

El a declarat: „la etapa când vom avea acces în biserici voi veni să mă rog bunului Dumnezeu pentru iertarea păcatelor”, însă până atunci, „Guvernul va menține și în continuare unele măsuri restrictive. Inclusiv, referitoare și la unele activități religioase. Regulile sunt stricte și trebuie respectate de toți cetățenii țării. De toți.”, a punctat Ion Chicu.

Sursa: unimedia.info

Distribuie

Lasă un răspuns