Cetățenii R. Moldova ar fi plătit nejustificat, într-o singură lună, peste 450 de lei pentru fiecare tonă de diesel

Importatorii de produse petroliere din R. Moldova ar avea înțelegeri de cartel la stabilirea prețurilor la combustibil, iar acestea nu ar reflecta chetuielile reale suportate de agenții economici din domeniu.

Cel puțin, așa afirmă vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, citat de ziarulnational.md, care spune că are „probe concludente scrise privind existența unui acord de cartel între companiile petroliere”.

„Răspunsul Agenției Naționale pentru Regle-mentări în Energetică la demersul fracțiunii Platforma DA: în perioada decembrie 2019 – ianuarie 2020, prețul benzinei, conform cotațiilor Platts, a crescut cu 172 lei/tona, iar petroliștii noștri au majorat DUBLU prețul la import pentru o tonă de combustibil. Cu motorina situația e și mai gravă. Chiar dacă sistemul Platts a fixat în decembrie 2019 – ianuarie 2020 MICȘORAREA prețului la diesel cu circa 143 de lei per tonă, companiile petroliere au importat motorina cu CREȘTEREA costului cu aproape 310 lei per tona. Mai exact, consumatorii din R. Moldova au achitat într-o singură lună NEJUSTIFICAT aproximativ 453 de lei pentru fiecare tonă de diesel”, a calculat Slusari.

Amintim că, la mijlocul lunii ianuarie curent, mai multe stații peco au afișat prețuri majorate la benzină, motorină și gazul lichefiat. La unele stații de alimentare, benzina s-a scumpit cu 55 de bani, până la 19,25 și 19,85 de lei, în funcție de cifrele octanice, motorina – cu 65 de bani, până la 17,05 lei pentru un litru, iar gazul lichefiat s-a scumpit cel mai mult – de la 10, 05 până la 11,25 de lei litrul, cu circa 1,2 de lei mai scump decât până acum.

Distribuie

Lasă un răspuns