Cetățenii au dreptul să inițieze referendumuri legislative

Curtea Constituțională (CC) a R. Moldova a decis marţi că cetățenii au dreptul să inițieze referendumuri legislative. “Astfel CC a constatat un drept prevăzut de Codul Electoral”, spune activistul Ștefan Gligor, președintele grupului de inițiativă, care a încercat inițierea unui referendum legislativ de anulare a sistemului electoral mixt.

Ş.Gligor a mai precizat că CC a emis această hotărâre cu două zile înainte de expirarea termenului, ceea ce demonstrează că instituția special „a tras de timp ca să facă imposibilă inițierea referendumului legislativ până la alegerile parlamentare”. În opinia lui Ştefan Gligor, această decizie este suficientă pentru demisia celor șase membri ai Comisiei Electorale Centrale, care s-au auto-declarat public, prin comportamentul lor în ședințele CEC, ca fiind incompetenți și angajați în serviciul intereselor PD și nicidecum în serviciul legii și cetățenilor.

Potrivit deciziei CC, doar Parlamentul poate bloca, dar din motive foarte bine argumentate, desfășurarea unui plebiscit legislativ. Atribuţia aceasta şi-o asumase, impropriu, CEC atunci când a refuzat de două ori înregistrarea grupului de iniţiativă referendară, invocând încălcări de procedură, precum şi imposibilitatea schimbării sistemului de vot cu mai puțin de un an înaintea alegerilor parlamentare, a spus, citat de deschide.md, unul din autorii sesizării, liderul PLDM Tudor Deliu.

 

Distribuie

Lasă un răspuns