Cei mai corupți funcționari sunt judecătorii și polițiștii?

Anul trecut au fost înregistrate 119 cazuri de corupție din partea judecătorilor și polițiștilor. Potrivit unui raport al Centrului Național Anticorupție, judecătorii și polițiștii sunt lideri printre funcționarii din Moldova la capitolul corupție.

În același timp, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a mai deconspirat cazuri de corupție în sectorul privat (115), administrația publică locală (100), securitatea bugetului și patrimoniului public (96), medicină (30), educație (16). Ofițerii Centrului au depistat 881 de infracțiuni, dintre care 698 de acte de corupție și conexe corupției, 61 de cazuri de spălare de bani și 122 de alte genuri de infracțiuni.

Printre subiecții infracțiunilor au figurat 45 de polițiști, 43 de directori de întrep-rinderi și organizații de stat, 34 de inspectori vamali, 17 primari, 10 judecători, 6 ofițeri de urmărire penală, 5 procurori, 4 miniștri și viceminiștri.

Din punct de vedere teritorial, 69% din numărul total de infracțiuni au fost înregistrate la Chișinău și în raioanele de centru ale ţării, 22% – la Bălți și în raioanele de nord, iar 9% – în Cahul și în raioanele de sud.

În anul 2017, Direcția generală urmărire penală a CNA a efectuat urmărirea penală pe 1939 de cauze, dintre care 610 dosare au fost finalizate. Prejudiciul stabilit pe procesele penale, pornite în 2017, a constituit în jur de 47 mln de lei, dintre care pe 10 mln de lei a fost aplicat sechestru, iar circa 2 mln de lei au fost restituite benevol de către persoanele bănuite.

Astfel, putem constata că şi pe parcursul anului 2017, în Republica Moldova, s-a furat ca în codru, sub ochii vigilenți ai guvernării care tot reformează justiţia.

Apropo, recent noul ministru al justiției, Alexandru Tănase, a recunoscut public că reforma justiției, desfășurată în ultimii ani, a fost incorectă și a eșuat.

                                                                                     Ion Perciun

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns