Cei care nu distrug ambrozia riscă amenzi usturătoare

Conform art.189 alin.2 al Codului Contravenţional al Republicii Moldova, omiterea îndeplinirii la timp sau încălcarea în mod itenţionat de către deţinătorii de terenuri a măsurilor obligatorii privind combaterea dăunătorilor de carantină, a agenţilor patogeni ai bolilor de plante şi a buruienilor, se sancţionează cu amendă de la 3 la 12 unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 24 la 48 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 48 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

Ambrozia creşte pe orice sol şi iubeşte temperaturile ridicate. Ea are 50 – 100 cm înălțime, uneori chiar mai mult, toată planta este păroasă, florile galbene  şi seminţele formează inflorescențe asemănătoare unui spic. 

De aceste sancţiuni sunt pasibile şi persoanele care nu întreprind măsurile de rigoare de combatere a ambroziei pe terenurile aflate în gestiunea lor. Potrivit legislaţiei, sancțiunile sunt aplicate de către Inspectoratul de Protecție a Mediului. Apropo, în cazul blocurilor locative responsabili de combaterea ambroziei sunt gestionarii acestor blocuri şi ei trebuie să aibă grijă ca spaţiile adiacente acestora să fie întreţinute în curăţenie.

Ambrozia, numită și iarba pârloagelor sau floarea pustiei, capătă răspândire extinsă. Crește pe marginea drumurilor sau pe terenurile lăsate pârloagă, în grădini, printre culturile de cereale și de floarea-soarelui. Este periculoasă întrucât provoacă alergii, iar la sfârșitul verii și începutul toamnei este unul dintre factorii agravanți ai astmului bronșic.

În Rezina, anul acesta, cel puţin în centrul urbei, pe str. Păcii ş.a., inclusiv cu concursul angajaţilor ÎM Servicii Comunal Locative, se întreprind măsuri energice pentru combaterea ambroziei. Dar pe marginile drumurilor de la periferiile oraşului, pe multe loturi particulare, spaţii publice, păşuni mai există multe focare de ambrozie, care reprezintă un risc sporit pentru populaţie. În perioada august-septembrie polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze, unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic.

Reţineţi: o singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen (20 microni în diametru) și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani şi care astfel pur şi simplu invadează teritoriile. Nu este păscută de animale.

Reporter “C”

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns