CEC a stabilit data alegerilor locale în Chişinău şi Bălţi

În imagine: Ștefan Gligor, președintele grupului de inițiativă privind organizarea referendumului legislativ de anulare a sistemului electoral mixt. Foto Unimedia.

CEC a adoptat mai multe hotărâri cu privire la organizarea alegerilor locale noi și cererea de înre-gistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican legislativ.

În cadrul ședinței din 12 martie c., Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 20 mai 2018 desfășurarea alegerilor locale noi ale primarilor municipiilor Chișinău și Bălți, mandatele cărora au încetat înainte de termen în legătură cu demisia acestora. În comunicatul mediatizat de CEC se mai menţionează că anterior, pentru data de 20 mai 2018, au fost stabilite alegerile locale noi ale primarilor și în alte 5 localități: comuna Leușeni și satul Nemțeni, raionul Hâncești, comuna Volovița, raionul Soroca, comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei și comuna Pârliţa, raionul Ungheni.

În aceeaşi şedinţă, Comisia, cu 6 voturi (doi membri au votat pentru) a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican legislativ, motivând că iniţiativa nu ar corespunde cu prevederile Codului bunelor practici în materie electorală, adoptat de Comisia de la Veneţia.

După pronunțarea deciziei, membrii grupului de inițaitivă, care au fost prezenți în sală, au strigat “Rușine!” și “Demisia!” şi au părăsit sala.

Președintele grupului de inițiativă privind organizarea referendumului legislativ de anulare a sistemului electoral mixt, Ștefan Gligor, a calificat decizia CEC drept o uzurpare a puterii de stat. “CEC și-a depășit competențele, arogându-și atribuțiile Curții Constituționale și Parlamentului. Pentru asta vor răspunde penal”, a declarat Gligor într-o postare pe facebook.

Amintim că CEC a doua oară a respins cererea grupului de iniţiativă pentru organizarea unui referendum împotriva votului mixt.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns