CEC a constituit consiliile electorale de circumscripție uninominale

Pe 24 decembrie Comisia Electorală Centrală a organizat un seminar pentru președinții consiliilor electorale ale circumscripțiilor uninominale nou aleşi.

 

Comisia Electorală Centrală a constituit 51 de consilii electorale de circumscripţie uninominale pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019. Acestea urmau să-şi aleagă din rândul lor, prin vot secret, preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul, respectând echilibrul de gen. După această procedură, consiliile vor face publică informaţia privind locul (biroul), data şi ora primirii documentelor de înregistrare a concurenților electorali.

CEC a pus în sarcină consiliilor electorale crearea, până la 19 ianuarie 2019, a secțiilor de votare și până la 29 ianuarie 2019 a birourilor electorale ale secțiilor de votare.

Amintim, campania electorală începe pentru fiecare candidat odată cu înregistrarea acestuia. Perioada de înregistrare a concurenţilor electorali a început la 26 decembrie şi va continua până la 24  ianuarie 2019. În aceeaşi perioadă la CEC vor putea fi depuse şi actele de înregistrare în calitate de participanți la referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019.

La referendumul din 24 februarie alegătorii vor fi întrebați dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61. De asemenea, aceștia vor răspunde la întrebarea: „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?”. Vor exista două opțiuni de alegere – pentru și contra.

Astfel, pe 24 februarie, alegătorii vor vota pe patru buletine de vot: două pentru fiecare întrebare de la referendum și două pentru alegerile parlamentare, unul cu candidații din circumscripția națională și unul cu candidații din circumscripția uninominală.

Pentru organizarea și desfășurarea referendumului consultativ din 24 februarie 2019 vor fi alocați peste 10 milioane de lei, iar bugetul pentru organizarea alegerilor parlamentare din 24 februarie este estimat la 110 milioane de lei.

 

Distribuie

Lasă un răspuns