Ce se întâmplă cu tichetele de masă după concedierea angajatului?

Am fost concediată de la agentul economic la care lucram, dar ştiu că pentru mine au fost comandate tichete de masă pentru luna respectivă. Ce se întâmplă cu aceste tichete? Unii dintre foştii colegi spun că acestea le vor fi repartizate lor, alţii zic că pur şi simplu se pierd. Dar un sindicalist de la Şoldăneşti mi-a spus că, atunci când am plecat de la întreprindere, trebuiau să mi le dea mie. E adevărat?

Elena M.

Această chestiune este explicată într-un articol din MONITORUL.FISC.MD întitulat Stocul tichetelor de masă în cazul eliberării angajaților.

Aşadar, conform prevederilor din Regulamentul cu privire la modul de operare cu tichete de masă, angajatorul este în drept să repartizeze tichetele de masă pe suport de hârtie doar salariaților pentru care au fost emise.

Iată articolele din Regulament, care reglementează acest proces:

Art. 13: „În cazul încetării raporturilor de muncă din oricare motiv, salariatul este în drept să beneficieze de tichete de masă pentru zilele efectiv lucrate de la data de 1 a lunii de concediere până la ziua în care a fost concediat. Dreptul de a beneficia de tichete de masă încetează după 60 de zile de la data încetării raporturilor de munca.”

Art. 14: „În cazul încetării raporturilor de muncă, angajatorul acordă tichete de masă persoanei concediate în termen de 15 zile de la data încetării raporturilor de muncă pentru luna precedentă, precum şi pentru luna curentă, dacă tichetele nu au fost acordate înainte de data încetării raporturilor de munca.”

Art. 15: „Dacă persoana concediată nu şi-a ridicat tichetele de masă pe suport de hârtie în termen de 60 de zile de la data încetării raporturilor de muncă, angajatorul este obligat să restituie tichetele de masă respective operatorilor.

Art. 16: „În cazul în care persoana concediată nu şi-a ridicat tichetele de masă, operatorul este obligat să accepte restituirea tichetelor de masă pe suport de hârtie şi să asigure distrugerea acestora.

Art. 17: „În cazul în care angajatorul restituie tichetele de masă ope-ratorului din motivul neridicării tichetelor de masă de către persoana concediată, suma valorii tichetelor de masă restituite urmează a fi trecută în contul următoarelor tichete procurate de angajator.”

Distribuie

Lasă un răspuns