Cătunul Odaia, raiul ocolit de civilizaţie

Au găsit raiul pe pământ şi nu vor să-l lase pentru nimic în lume. Localitatea este amplasată în pădure, lângă un iaz. Este vorba despre cătunul Odaia, comuna Alcedar, din raionul Şoldăneşti, despre care Cuvântul a mai scris.

La doi ani distanţă de la ultima noastră vizită, localitatea s-a îmbogăţit cu încă o familie, venită din capitală.

Maria şi Denis Cobâlean sunt mamă şi fiu. Au venit în Odaia de la Chişinău, la o distanţă de peste 120 km. Înainte de a vinde apartamentul din capitală, Denis a căutat informaţii despre Odaia prin diverse surse. Ceea ce a descoperit, l-a determinat să se mute aici cu traiul fără a mai sta pe gânduri.

Denis Cobâlean susţine că, potrivit informaţiilor citite de el, Odaia are peste o sută de ani şi a fost fondată de gospodari înveteraţi de prin părţile Ca-mencii. Aceştia în mare parte erau viticultori, care se mai îndeletniceau cu creşterea păsărilor şi animalelor. Denis mai spune că în Odaia de pe atunci locuiau 36 de familii.

Şi chiar dacă la Chişinău nu era obişnuit cu munca fizică, aici, la Odaia, tânărul s-a învăţat să facă de toate pentru gospodărie. A început de la curăţenie.

După aproape doi ani de trai în Odaia, Denis are planuri mari referitor la localitatea lui. El a curăţat deja tot cătunul de pungi şi alte obiecte din plastic. Apropo, a fost o situaţie, când, din contul metalului uzat, adunat de prin preajma casei, a achitat facturile pentru energia electrică pe două luni. La toamnă, dânsul vrea să cureţe iazul din apropiere, dar îşi face griji ca nu cumva iazul să fie dat în arendă cuiva.

Fiodor Cepraga, primarul comunei Alcedar, spune că va face tot posibilul ca iazul să nu fie dat în arendă pentru ca oamenii din localitate să se odihnească şi să pescuiască în voie.

Dar asta nu e singura doleanţă a oamenilor din Odaia. Ei vor ca autorităţile măcar să le niveleze drumul. Localnicii conştientizează că bani în buget nu sunt şi e doar vis să li se repare drumul.

Alexandru Pogonin este un alt chişinăuian, care s-a mutat în Odaia înaintea lui Denis. A reuşit să-şi amenajeze locuinţa, să construiască acareturi. În perioada cât el fusese în capitală, la rude, cineva a spart fereastra din spatele casei şi a sustras din bunuri. Totuşi, el consideră că cea mai mare problemă a lor este lipsa unui transformator mai puternic. Cel existent este slab pentru cele 5 gospodării din sat.

Primarul de Alcedar a dat asigurări că va depune eforturi pentru a repara drumul, deteriorat şi de maşinile care au transportat lemn din pădure. De asemenea, primarul a spus că se străduie să contribuie la instalarea unui transformator, încât oamenii din Odaia să-şi racordeze gospodăriile la reţelele electrice.

De aproape două decenii trăiesc în Odaia soţii Ţurcanu. Casa lor este situată chiar la intrarea în cătun. Ei spun că în sat e linişte totală şi nu-şi doresc să-şi schimbe locul de trai.

În Odaia îşi duc traiul 6 persoane. Cea mai longevivă localnică este Lidia Elsacov. Femeia locuieşte în cătun de aproape 30 de ani. În ansamblu, în comuna Alcedar, parte componentă a căreia este şi Odaia, trăiesc circa 1300 de oameni, inclusiv vreo 300 de cetăţeni sunt stabiliţi cu traiul în Curatura, cel de al treilea sat din primăria Alcedar.

În imagine: Alexandru Pogonin

Video: https://www.youtube.com/watch?v=8rP2fa8Vu-s


Natalia Rotari

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns