Câţi litri de benzină pot să procure europenii şi câţi – moldovenii, pe un salariu mediu

Din 7 februarie c. preţul plafon al unui litru de benzină, stabilit de ANRE, iarăşi a săltat cu 15 bani. Motorina s-a ieftinit cu 3 bani.

Astfel benzina se va comercializa în următoarele două săptămâni la preţul de 18 lei 62 bani pentru un litru, iar motorina – la 16 lei 48 bani. Aceasta este a treia majorare a preţurilor carburanţilor de la începutul anului curent. Timp de o lună preţul unui litru de benzină a crescut cu mai mult de 1 leu, iar al motorinei – cu 79 bani.

ANRE susţine că scumpirea carburanţilor ar fi cauzată de cotațiile produselor petroliere pe piaţa internaţională, costurile aferente operațiunii de import, cele de transport, asigurare, TVA ş.a. Şi asta necătând la faptul că de câteva luni cursul dolarului – valuta principală de pe piaţa produselor petroliere – în R.Moldova este în permanentă descreştere. Experţii consideră că principala cauză a scumpirii carburanţilor în R.Moldova sunt accizele majorate stabilite de guvernare de la 1 ianuarie c.

Apropo, pentru comparaţie vă popunem să analizaţi tăbliţa de mai jos, în care pe poziţia 1 vedeţi salariile medii pe economie, iar pe poziţia 2 – preţul unui litru de benzină (euro). 

Germania – 2270                                1,38

Franţa – 2157                                      1,57

Austria – 2009                                    1,21

Estonia –945                                       1,3

Polonia – 752                                      1,13

Ungaria – 622                                     1,2

România – 515                                   1,16

Bulgaria – 406                                    1,06

R.Moldova – 254                                0,9

Calculaţi câţi litri de benzină pot să procure pe un salariu mediu europenii şi câţi – moldovenii. Şi trageţi concluziile de rigoare.

Foto autoblog. md

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns