Câţi bani vin, de fapt, de la Chişinău pentru drumurile din Orhei

Suma de aproape 3 milioane de lei, alocată din bugetul de stat pentru reparația drumurilor din orașul Orhei, ar fi mai mică decât se aştepta. Despre aceasta s-a vorbit în cadrul şedinţei Consiliului Orășenesc (CO) Orhei din săptămâna trecută, înainte de aprobarea  deciziei corespunzătoare, relatează www.radioorhei.info.

Consilierul Vitalie Colun a amintit că în anul 2014 în Orhei locuiau 33 mii de persoane, sugerând astfel că, dacă banii se repartizează după numărul de locuitori, suma ar trebui să fie mai mare. Viceprimarul responsabil de probleme economice, Viorel Dandara, a declarat că autorităţile orăşeneşti s-au adresat din această cauză la autorităţile centrale, dar au primit răspuns că în calcul se ia doar populația prezentă în localitate, nu şi cea plecată  peste hotare.

Amintim că, după recentele modificări ale Bugetului de stat, a fost  anunțat că primăriile și consiliile raionale vor primi, în acest an, peste 735 de milioane de lei pentru reparaţia şi întreţinerea drumurilor locale. Potrivit modificărilor privind repartizarea Fondului rutier, consiliile raionale ar urma să primească 350 de milioane de lei, ceea ce reprezintă, în medie, câte 110 mii de lei pentru un kilometru de drum de interes raional. În afară de aceasta, primăriile din republică trebuie să primească 386 de milioane de lei, ceea ce ar însemna câte aproximativ 115 mii de lei la o mie de locuitori.

Potrivit datelor Recensământului Locuințelor și Populației, care au fost făcute publice la sfârşitul lunii trecute, în orașul Orhei locuiesc peste 26 de mii de persoane.

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns