Câți bani din bugetul de stat se vor cheltui pentru alegerile parlamentare din 24 februarie

Foto simbol.

Foto: Deschide.md

 

Pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare din 24 februarie din bugetul de stat se alocă peste 110 milioane de lei. Peste 70% reprezintă bani pentru remunerarea muncii celor circa 24 de mii de funcționari electorali, transmite IPN.

 

De asemenea, bugetul prevede cheltuieli pentru serviciile tipografice, adică pentru tipărirea tuturor documentelor electorale: procese-verbale, liste electorale, buletine de vot.

Pentru organizarea și desfășurarea în aceeaşi zi a referendumului republican consultativ sunt alocați peste 10 milioane de lei. Banii sunt prevăzuți pentru buletine de vot, procese-verbale, acte de constatare, legitimații, formulare pentru birourile electorale ale secțiilor de votare, etichete de securizare și alte materiale electorale.

Plafonul mijloacelor financiare pentru fiecare concurent electoral în circumscripția națională este de 86 871 855,75 lei, iar pentru fiecare concurent electoral în circumscripția uninominală – 1 845 000 lei.

Cuantumul creditului fără dobândă acordat concurenților electorali la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 este de 50 de mii de lei pentru fiecare partid politic, organizație social-politică și bloc electoral, în cazul circumscripției naționale. Pentru candidații la funcția de deputat în Parlament, desemnați de partide politice, organizații social-politice și blocuri electorale, precum și pentru candidații independenți, în circumscripții uninominale, creditul este de 10 mii de lei.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns