Cât vor plăti moldovenii prinși că dau foc la frunze

Foto simbol.

Frunzele uscate au devenit din ce în ce mai multe pe final de octombrie, iar acest aspect poate fi deranjant pentru unii gospodari. Autoritățile anunță că arderea fruzelor și resturilor vegetale este o acțiune interzisă în țara noastră, transmite noi.md

În acest context, reprezentanții autorităților publice locale, împreună cu serviciile specializate ale Minis-terului Afacerilor Interne și inspectorii Inspecţiei pentru Protecția Mediului, efectuează controale pentru a nu admite acest proces. Persoanele fizice care vor arde frunzele și deșeurile menajere, vor achita amendă de la 600 până la 1200 de lei, iar persoanelor juridice li se aplică o amendă în mărime de la 4 500 până la 9 000 de lei.

Substanţele nocive rezultate din arderea frunzelor se acumulează în stratul de aer de la suprafaţa solului, fiind emanate diferite substanţe toxice, precum: mono-xidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele, cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici de compoziţie complexă. Aceste substanţe chimice pot cauza, chiar şi în cantităţi foarte mici, intoxicaţii ale căilor respiratorii, afecţiuni ale sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului, pătrunzând în atmosferă, sol şi în apele de la suprafață. În acest context, sunt atenționate persoanele în vârstă și cei care suferă de boli cardiovasculare, sau care suferă de alergii respiratorii.

 

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns