Cât de sigură ne este locuinţa

Atunci când s-a prăbuşit blocul de locuit din Otaci, toată lumea s-a întrebat: dar cât de sigură este casa în care locuiesc eu? S-ar putea face ceva pentru securizarea ei şi ce anume?

Întru asigurarea securității cetățenilor, în clădirile grădinițelor, școlilor, instituţiilor de menire social–culturală, blocurilor locative cu multe nivele și evitarea cazurilor de prăbușire a construcţiilor, Primăria Rezina a făcut un apel către cetăţeni să informeze administrația despre careva deformații, fisuri în construcţiile portante ale clădirilor şi posibile pericole de accidente.

 

Primăria precizează că autorii informaţiilor vor trebui să indice numele şi prenumele, numărul telefonului de contact, adresa electronică, adresa clădirii, deformațiile depistate.

Vrem să credem că această acţiune nu va fi una formală. Mai mult, în paralel poate ar fi oportun ca o comisie formată din specialişti în domeniu să verifice starea tuturor blocurilor locative sub aspectul integrităţii acestora şi să prezinte administraţiei oraşului o informaţie complexă, argumentată.

Îngrijorarea autorităţilor nu-i deloc întâmplătoare. Acum câţiva ani, într-un bloc locativ din Şoldăneşti, s-a prăbuşit o parte a scării. Alt bloc cu cinci nivele, cu fisuri serioase în pereţi, deja a fost părăsit de unii locatari, alarmaţi de starea construcţiei. Şi mai mult a alertat autorităţile prăbuşirea  unui segment al blocului locativ din oraşul Otaci, care numai din fericire nu s-a soldat şi cu victime omeneşti. Până la urmă, blocul a fost complet demolat.

Încă în anii 80-90 ai secolului trecut specialiştii vorbeau că termenul de garanţie al blocurilor din beton armat ridicate în acea perioadă este de circa 50 de ani, după ce betonul va începe să se dezintegreze. Şi asta în cazul când producătorii blocurilor şi constructorii, iar mai apoi şi locatarii, şi-ar fi respectat întocmai obligaţiunile. În Republica Moldova însă nimeni nu poate garanta nici una, nici alta. Un rezinean proprietar de apartament în unul din blocurile cu 9 nivele din str. 27 August îmi arăta fisurile dintre piesele de beton, prin care şuiera vântul. În altă ordine de idei, mai multă lume, devenind proprietari de apartamente, numaidecât consideră necesar să dărâme unii pereţi şi să reconfigureze locuinţele după propriile scheme, să construiască balcoane, mărind astfel dimensiunile odăilor, să organizeze în balcon bucătăria ori depozit etc. Asemenea iniţiative de multe ori conduc la slăbirea construcţiilor.

Blocul de locuinţe din Otaci s-a prăbuşit pe neaşteptate, nimeni nu prezicea acest accident. Cine poate da asigurări că asemenea situaţii nu se vor produce mâine-poimâine la Rezina, Şoldăneşti, Orhei, Teleneşti? Mai ales că blocurile locative cu multe nivele din aceste oraşe în mare parte sunt lăsate în voia sorţii. Proprietarii locuinţelor privatizate le reconfigurează cum le trece prin cap, multe locuinţe de ani de zile stau părăsite şi neîngrijite de locatarii plecaţi peste hotare, iar întreprinderile comunal-locative, serviciile de stat menite să supravegheze exploatarea acestor fonduri locative, după ce o parte au fost privatizate, s-au spălat pe mâini, limitându-şi responsabilităţile la punctele de conectare a reţelelor comunale la blocurile locative…

Tudor Codreanu

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns