Carierele de piatră din Orhei nu vor mai fi întoarse orașului

În imagine: Cariera “Ivanos”. Sursa foto: Agora.

Puterea din Orhei anunţa că vrea „să întoarcă […] oraşului” două cariere de piatră de calcar. Au trecut mai puţin de 2 ani de ostilităţi și procese de judecată, iar lucrurile iau o cu totul altă turnură. Edilii orheieni s-au răzgândit şi vor să facă pace cu agenţii economici pe care adineaori îi învinuiau de faptul că deţin ilegal terenurile de unde extrag piatra, că nu achită cât trebuie la buget şi că distrug casele locuitorilor din preajmă.

Potrivit www.radioorhei.info, la sfârșitul săptămânii trecute, în mod public, s-a pus punct „războiului” din jurul carierelor de piatră deţinute de firmele “Ivanos” şi “Ordonatcom”. La şedinţa extraordinară a Consiliului Municipal Orhei s-a luat decizia de a încheia procesele de judecată prin tranzacţii de împăcare. Pe cei doi antrep-renori „pacea” îi va costa, în total, peste 2,5 milioane de lei pe an. Pentru continuarea nestingherită a activităţii în cariera ”Ivanos”, anual la buget va trebui de transferat 1,5 milioane de lei, iar în cariera „Slobodca-2” – 1,15 milioane de lei. În acelaşi timp, şi “Pietriscom” SRL, care deţine cariera “Slobodca-1”, dar care nu are niciun litigiu cu autorităţile, va plăti anual în bugetul municipal 1,5 milioane de lei.

Amintim că, în primăvara anului 2016, Primăria şi Consiliul Municipal Orhei au revendicat în instanţă retragerea dreptului de folosință a terenului, de la “Ivanos” SRL, iar apoi şi de la “Ordonatcom” SRL. Unele perioade de timp, cele două cariere au fost forţate să îşi sisteze activitatea. La acel moment, proprietarii exploatărilor închise denunțau  șantaj şi chiar  tentative de preluare a afacerilor de către autorităţile locale, dirijate de primarul Ilan Şor.

Acest subiect a fost reflectat pe larg în investigaţia jurnalistică “Războiul pietrei la Orhei”.

 

Distribuie

Lasă un răspuns