Care produse şi mărfuri s-au scumpit şi care s-au ieftinit în R.Moldova

Inflaţia anuală în R.Moldova, conform datelor Biroului Naţional de Statistică, a ajuns în luna septembrie 2017 la cota 7,6%. În comparaţie cu luna august preţurile de consum s-au majorat cu 0,9 % ca urmare a scumpirii produselor alimentare (cu 1,5%) şi celor nealimentare (cu 0,5%).

Timp de o lună cel mai mult s-au scumpit fructele sâmburoase, vinetele, roşiile, castraveţii, dovleceii, varza, usturoiul, citricele, ouăle, smântâna, carnea şi produsele din carne, laptele, mierea.

Apropo, conform unei relatări a www.moldstreet.md, la moment un kilogram de carne de porc refrigerată, fără TVA, în R.Moldova costă la producătorul autohton în medie 2,6 euro, iar cea de import – 2,55 euro/kg şi este cea mai scumpă în UE. Pentru comparaţie sursa citată menţionează că acelaş produs în Germania costă 1,53 euro/kg, Italia – 1,74, Franţa – 1,27, Spania – 1,24, Belgia – 1,05, România – 1,54, Olanda – 1,20 euro/kg. Această situaţie s-a creat din cauza reducerii substanţiale a şeptelului de porcine, vite mari cornute şi păsări în R.Moldova şi accizelor mari la carnea de import.

Totodată s-au majorat preţurile la combustibil, îmbrăcăminte, încălţăminte, ţigări, diverse servicii.

Potrivit BNS pe parcursul anului curent legumele s-au scumpit cu 35,8%, fructele – cu 18,1%, ouăle – cu 7,5, combustibilul cu 7,7, încălţămintea – cu 7,3%, zahărul – cu 6,4%, carnea – cu 6,2%, îmbrăcămintea – cu 5,7%, laptele şi produsele lactate – cu 3,5%.

În ultima lună, conform sursei citate mai sus, s-au ieftinit într-o oarecare măsură strugurii, harbujii şi zămoşii, morcovii, automobilele, aparatele electrice, biletele la tren şi avioane.

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns