Care a fost nivelul de poluare a aerului la Rezina

În Rezina şi împrejurimile ei, oamenii privesc cu grijă la coşurile de fum, mai ales iarna, când timpul favorizează depunerea la sol a impurităţilor din aer. Am vrea să ştim, care a fost nivelul de poluare la noi şi care sunt riscurile în cazul depăşirii normelor?

Vladimir Slătină

 

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în luna ianuarie c. Chișinăul a fost cea mai poluată localitate din R.Moldova, cele mai periculoase fiind emanațiile de dioxid de azot și fenol. O situaţie aproape similară a fost atestată la Tiraspol și Tighina.

Datele Serviciului mai denotă că în Bălți nivelul de poluare a aerului, în ianuarie, cu aldehidă formică și dioxid de azot a fost sporit, iar la Rezina – redus.” Indicatorul „Redus” înseamnă că nivelul poluării aerului a fost egal cu zero.

„Poluarea aerului are influențe în primul rând asupra aparatului respirator. Poate crea reacții acute și bronșite cronice. Multe persoane au alergii, în special de la aldehida sulfuroasă și dioxidul de azot … Pe termen lung poluanții produc cancerul. Efectele poluării le simțim tardiv, în 20 – 30 de ani”, se mai menționează în informația Serviciului Hidrometeorologic de Stat, mediatizată de www.point.md.

Apropo, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), mai bine de nouă oameni din zece trăiesc în locuri unde nivelul poluării trece de limitele considerate sigure. Astfel, milioane de oameni mor de pe urma bolilor cauzate de poluare. Sulfaţii, nitraţii şi alte substanţe nocive ajunse în atmosferă în urma activităţii oamenilor, pătrund adânc în plămâni şi duc la atacuri de cord, cele vasculare cerebrale, cancer pulmonar şi alte boli mortale, informează The Independent.

Potrivit OMS, оn 2012, din cauza poluării şi-au pierdut viaţa 6,5 milioane de oameni, ceea ce constituie 11% din totalul deceselor de pe glob. Astfel, poluarea a devenit una dintre cele mai mari ameninţări la adresa vieţii oamenilor, arată sursa citată.

Decesele cauzate de poluanţi, la 100.000 de locuitori, sunt cele mai multe în aşa ţări ca Ucraina, Bulgaria, Belarus, Rusia, Armenia, Bosnia şi Herţegovina, Georgia, Ungaria, China şi Moldova.

 

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns