Cântecul şi meşteşugul popular – comorile neamului nostru

În imagine: În scenă – artiştii amatori din Verejeni. Fiecare colectiv a prezentat nu doar melodii populare, colinde de Paşti şi pricesne, dar şi bucătăria tradiţională a sărbătorilor pascale, care a constituit o parte integrantă a festivalului.   

 

Festivalul ”De la lume adunate”, care a avut loc în a treia zi de Paști la Telenești, a adunat 22 de colective de artişti amatori din localitățile raionului și peste 30 de meșteri populari din toată republica. 

Festivitatea a demarat cu parada portului popular, colectivele defilând pe strada Ștefan cel Mare. Un sobor de preoți în frunte cu protopopul de Telenești Marian Boldescu a oficiat un tedeum în cinstea Sfintelor Paști. Participanţii au fost salutaţi de dna Diana Manoli, președinta raionului.

Pavel Casian, șeful Direcției Cultură Telenești ne-a relatat că festivalul, care are loc tradițional în a treia zi de Paști, este o continuare a unui concurs de cântece pascale.

”Am decis să dăm festivalului un aspect mai larg decât doar religios, odată ce sărbătorile pascale reprezintă triumful vieții, luminii asupra întunericului. De regulă, aducem în scenă melodii inedite, mostre de creație populată scoase din anonimat. Este una din cele mai responsabile activități culturale ale anului”, a remarcat dl Casian.

Între meșterii populari prezenți la festival l-am întâlnit pe Vasile Goncear, renumitul meșter popular de la Hoginești:

”Vin de câțiva ani la Telenești la festivalul ”De la lume adunate”. Am și vânzări, dar cel mai mult mă bucură întâlnirile cu oamenii codrului și câmpiei de Telenești, cu gustul lor artistic deosebit. Aici este o filială puternică a Uniunii Meșterilor Populari, condusă de Elena Ilescu, directoarea Muzeului de istorie şi etnografie”, ne spune meşterul.

Ludmila Bordian din Telenești spune că așteaptă  de fiecare dată expoziția de ceramică a dlui Goncear: ”Am copii în străinătate, care preferă anume ceea ce confecționează meşterul Goncear. Este o ceramică neobișnuită”, afirmă dna Bordian.

Olga Ropot, meșteră populară de la Mândrești a impresionat pe mulți vizitatori cu mulțimea de păpuși confecţionate din pânză:

”Este o tradiție de secole or, păpușa, o jucărie pentru fetițe, era confecționată tradițional din materiale care se găseau la îndemână, mai ales țesături colorate. Acestea sunt şi un talisman al casei, care aduc împăcare, bunăstare. Este prima mea expoziție, care, surprinzător, s-a bucurat de succes”, ne-a relatat meștera.

Participanții la festival au fost distinşi cu premii și diplome.

 

Ion Cernei

Distribuie

Lasă un răspuns