Când va fi sărbătorit Paştele ortodox în următorul deceniu?

Ne place sau nu, dar celebrăm Paştele în funcţie de luna plină de după echinocţiul de primăvară, aşa cum s-a decretat în a. 325 la Niceea. Data Paștelui depinde de două fenomene naturale: unul cu data fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paștilor să varieze în fiecare an, pentru că luna plină pascală apare în unii ani mai aproape de echinocțiu, iar în alții mai departe de el.

Pentru a se realiza o uniformizare a sărbătorii Paştelui, în cadrul primului sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, s-a stabilit: Paștele va fi serbat totdeauna duminica. Această duminică va fi imediat următoare lunii pline de după echinocțiul de primăvară. Când data Paștelui iudaic (adică 14 Nisan) cade duminică, Paștele creștin va fi serbat duminica următoare, pentru a nu fi serbat o dată cu cel iudaic, dar nici înaintea acestora, notează Descoperă.ro.

Au existat mai multe propuneri pentru a se modifica modul în care este calculat Paştele, însă tradiţia se pare că este atât de adânc înrădăcinată, încât nicio modificare n-a reuşit s-o clintească. La o întâlnire din 1997, în Aleppo, reprezentanţii mai multor biserici au propus ca un nou sistem, bazat pe observaţii astronomice actuale, să fie adoptat începând cu 2001. Acest lucru, ar fi permis ca Paştele să cadă în aceeaşi zi pentru toată lumea, însă noul sistem nu a fost îmbrăţişat în unanimitate, astfel încât – până la noi ordine – continuăm să ne ghidăm după luna plină în stabilirea zilelor de Paşti.

Aşadar, când va fi sărbătorit Paștele ortodox în următorii zece ani?

2021 – 2 mai

2022 – 24 aprilie

2023 – 16 aprilie

2024 – 5 mai

2025 – 20 aprilie

2026 – 12 aprilie

2027 – 2 mai

2028 – 16 aprilie

2029 – 8 aprilie

2030 – 28 aprilie

Distribuie

Lasă un răspuns