Campania ”Cultura contează!:

”La noi, cultura se menține doar pe entuziasm și forțe proprii”

Asociaţia Presei Independente (API) a încheiat șirul meselor rotunde desfășurate în regiuni în cadrul campaniei ”Cultura Contează!”. Ultima discuție despre importanța culturii a avut loc la Rezina cu angajați ai bibliotecilor, muzeelor, căminelor de cultură, grupurilor artistice din satele raionului. Anterior, discuții similare au avut loc la Ungheni, Cimișlia, Soroca și Hâncești. Participanții au povestit despre activitățile culturale cu care se mândresc, dar și problemele cu care se confruntă. Totodată, aceștia au aflat despre posibilitățile de instruire on-line oferite de Programul sus-menționat.

”Noi, la Rezina, ne mândrim cu festivalurile noastre și grupurile artistice, care reușesc să obțină premii importante de fiecare dată; cu mănăstirile Saharna și Țâpova; iar festivalul internațional ”Hora Mare” este cea mai mare mândrie a noastră”, a enumerat câteva dintre realizări Angela Popușoi, metodistă în cadrul Palatului raional de cultură din Rezina.

Lista succeselor este continuată de un șir de probleme cu care se confruntă specialiștii din domeniul culturii.

”În biblioteci situația este mai bună datorită programului “Novateca”. Unele case de cultură sunt în situație mai bună, dar puține. În rest, multe nu activează ori sunt în condiții rele. Foarte mult depinde și de salariu. Cum să vină tinerii specialiști la salarii de o mie – două mii de lei? Cum să-și întrețină familia? Ne susținem unii pe alții, ne conformăm situației și mergem înainte”, a precizat Varvara Rusu, specialistă în cadrul secției de cultură Rezina.

”De 27 de ani sunt muzicant aici, în Rezina. N-a venit altul nou de când lucrez eu. M-am obișnuit atât de mult cu munca mea, încât vin și în timpul liber. Nu-mi imaginez să fac altceva, chiar dacă salariul abia ne ajunge să supraviețuim”, povestește Igor Chirilici, regizor de sunet.

”La noi cultura, în general, nu doar în Rezina, se ține pe entuziasm și totul se face cu forțe proprii. Oamenii nu mai sunt motivați de salariul mic și condițiile în care activează. Majoritatea specialiștilor din raion nu-s specialiști și tinerii nu vor să vină să lucreze aici. Despre ce fel de dezvoltare putem vorbi? La Chișinău se scriu strategii, dar ele nu fac față realității. Artiștii noștri merg la concursuri și festivaluri cu propriile instrumente și costume”, explică Mariana Vlas, specialistă principală în cadrul Secției de cultură Rezina.

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns