Cabinetul de Miniștri se implică în eliminarea monopolului pe piața exportului de miez de nucă

Cabinetul de miniștri a abordat, în cadrul ședinței de joi, problema monopolului asupra exportului de nuci, deținut, după cum a scris presa, de companii apropiate fostei guvernări. Premierul Maia Sandu a cerut funcționarilor responsabili să deblocheze exportul de nuci, în cazul companiilor, eliminate din acest gen de afacere și să asigure concurența reală pe piața exportului de miex de nucă.

Maia Sandu a spus că blocajul se află acum la procuratură, acolo unde au fost deschise dosare penale mai multor companii: „Mai multor agenți economici le-au fost deschise dosare penale și, respectiv, aceste companii nu au mai putut face exportul de nuci. Au rămas doar câțiva agenți economici cărora nu le-au fost deschise dosare penale și astfel s-a instituit acest monopol. Acum procesul este blocat în Procuratură.”

Una din soluții, potrivit ministrei Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu, ar fi ca, pentru următoarele tranzacții, să se scoată agenții economici de pe culoarul roșu şi să se permită exportul de nuci în continuare, cu verificarea corespunzătoare a tranzacțiilor curente.

,,Noi producem 14 mii tone de nuci şi am exportat 10 mii de tone. Nu avem import şi export ilicit pentru a justifica această acuzație de contrabandă. Producătorii de nuci sunt descurajați să investească în această ramură. Republica Moldova corespunde condițiilor de plantare a nucilor conform condițiilor climaterice. Noi ocupăm locul 4 în lume în topul exportatorilor de nuci. Avem un potențial de creștere a acestei ramuri mari și prin instaurarea acestei presupuneri de contrabandă, distrugem un sector abia creat.” a menționat ministrul.

La rândul său, Premierul Maia Sandu a declarat: ,,Această îngrădire a liberei concurențe bate inclusiv în oamenii săraci care au doi copaci în curte și în toamnă reușeau să-și strângă bani de lemne și cărbuni. Iată așa de hapsâni au fost foștii guvernanți, care au încercat să scoată bani și pe această cale”.

Centrul de Investigații Jurnalistice şi săpătămânalul regional CUVÂNTUL au scris că firma cuscrului fostului premier în guvernarea pd-istă Pavel Filip ar fi deținut monopolul pe piața expertului de miez de nucă. Mai mulți oameni de afaceri care exportau mierz de nucă au sesizat Centrul de Investigații Jurnalistice despre presiunile la care sunt supuși, inclusiv prin dosare penale, pornite cu scopul de a le bloca activitatea.

Distribuie

Lasă un răspuns