Bugetul local primește tot mai puţini bani de la întreprinderile municipale

Socoteala iniţială privind defalcările la bugetul local din profitul net obţinut în anul curent de întrep-rinderile municipale contrastează cu o socoteală de ultimă oră mediatizată recent la şedinţa extraordinară a Consiliului Municipal Orhei, relatează radioorhei.info.

Cifrele vorbesc de la sine: la momentul aprobării bugetului anului 2017, edilii orheieni au planificat că întrep-rinderile municipale vor defalca în vistieria publică locală 54 de mii de lei.  Spre finele anului, prognoza completării bugetului local cu mijloace provenite de la întreprinderile subordonate autorităţilor locale s-a redus drastic. Reducerea este de aproape 2/3 sau 64%, iar suma pe care poate conta bugetul constituie doar 19 mii.

Datele oficiale denotă că tendinţa descreşterii defalcărilor primite de la întreprinderile municipale s-a prefigurat începând cu  anul 2015. Astfel, dacă din profitul net pe care l-au obţinut în 2015, întreprinderile au putut vărsa la buget 96 de mii de lei, apoi în următorul an, 2016, suma s-a micşorat de aproape 3 ori.

Anume pentru perioada ultimilor 2 ani întreprinderile municipale n-au prezentat Consiliului rapoartele de activitate. Asta, în pofida prevederilor Legii administraţiei publice locale şi mai multor solicitări ale consilierilor din opoziţie, care au cerut administrației orașului să asigure audierea dărilor de seamă ale întreprinderilor vizate în cadrul şedinţelor în plen. De curând, fracţiunea liberalilor din Consiliul Municipal Orhei a primit și o scrisoare de refuz semnată de primarul Ilan Sor la demersul prin care au cerut să le fie prezentate rapoartele întreprinderilor municipale.

Atât Primăria, cât şi practic toate întreprinderile municipale au refuzat ori nu au răspuns deloc nici la solicitările de  furnizare a rapoartelor de activitate, care le-au fost adresate de Radio Orhei în baza Legii privind accesul la informaţie.

Sursa foto: radioorhei.info

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns