Boala care omoară anual peste 9,6 mln de oameni la nivel global. În Moldova este a doua cauză de deces

Cancerul e responsabil de peste 9,6 milioane de decese la nivel global anual, iar până în 2030, experții estimează că decesele cauzate de cancer vor crește până la peste 13 milioane pe an. Asta înseamnă mai mult decât HIV/SIDA, malaria și tuberculoza împreună.

Potrivit ziarulnational.md, în Republica Moldova, maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii, după maladiile cardiovasculare.

Conform datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în anul 2018, în R. Moldova erau 83 739 de bolnavi de cancer, față de 81 382 de bolnavi în 2017.

Specialiștii atenționează că principalii factori pentru creşterea riscului de dezvoltare a cancerului sunt consumul de tutun, alimentația nesănătoasă și lipsa de activitate fizică, greutatea excesivă şi obezitatea, consumul nociv de alcool, poluarea.

Consumul de tutun este cel mai important factor de risc ce cauzează peste 20% din decesele de cancer la nivel mondial și aproximativ 70% din decesele la nivel mondial de cancer pulmonar.

În Republica Moldova, fumatul este unul din cele mai răspândite vicii, dăunătoare sănătăţii populaţiei, ocupând locul doi ca importanță, factor de risc pentru bărbați și locul cinci pentru femei, provocând peste 10% din totalul de decese înregistrate prin boli netransmisibile.

Factorii de risc nutriţionali, precum consumul excesiv de grăsimi saturate şi grăsimi trans, zahărul şi sarea, consumul redus de fructe şi legume, precum și consumul nociv de alcool și inactivitatea fizică sunt responsabili de peste 30% din decesele provocate de cancerul sistemului digestiv, de sân și prostată.

Menționăm că Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului este marcată anual la 4 februarie, iar Organizația Mondială a Sănătății își propune să reducă, în perioada anilor 2013-2030, cu 25% mortalitatea prematură prin cancer la nivel global.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns