Blocul ACUM şi transparenţa actelor de stat

Deputații din Blocul ACUM au înregistrat un Proiect de lege privind declararea unor informaţii de acces public, relatează unimedia.info.

Potrivit proiectului, se declară informaţie de acces public orice informaţie ce vizează transmiterea patrimoniului public în proprietate privată (privatizare), precum şi transmiterea în concesiune, administrare fiduciară, transmiterea întreprinderilor de stat în proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale, alte activităţi orientate spre diminuarea participării statului la administrarea proprietăţii publice, efectuate în perioada 25 septembrie 2009 – 14 iunie 2019, precum şi a tuturor achiziţiilor publice efectuate în perioada de referinţă, cu excepția informaţiilor din domeniul militar, relațiilor externe, parțial din domeniul economic, securitatea statului şi asigurare a ordinii de drept.

De asemenea, proiectul prevede că confidențialitatea urmăririi penale nu se răsfrânge asupra oricăror acte întocmite de autorităţile/instituţiile/organizațiile naţionale sau străine și care se referă la sustragerea bunurilor publice, gestiunea defectuoasă sau frauduloasă a băncii, a societăţii de investiţii, a societăţii de asigurări, precum şi la sustragerea ajutorului de stat şi/sau mijloacelor din fonduri externe.

„Cu alte cuvinte, odată cu aprobarea acestei legi, se vor desecretiza toate contractele de privatizare, de concesionare, toate contractele de achiziții publice, dar și rapoarte ale unor entități internaționale de genul Kroll 1 sau Kroll 2. Nu există nici un argument serios pentru a ține în continuare la categoria secret de stat documente care țin nemijlocit de bani publici, banii cetățenilor. Dacă până acum totul era secretizat, apoi doar pentru a se ascunde de ochii oamenilor furturile de bani publici”, a declarat deputatul Sergiu Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns