Blocul ACUM propune, PSRM pleacă la Moscova după consultaţii

Blocul ACUM consideră oportună crearea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanți ai fracțiunilor parlamentare ale blocului și PSRM, mandatați să discute, până pe 25 aprilie, despre inițiativele legislative de dezoligarhizare a statului și îmbunătățire a vieții oamenilor. Declarația a fost făcută de președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, după ședința Consiliului Blocului ACUM, transmite IPN.

Potrivit lui Andrei Năstase, Blocul ACUM așteaptă în continuare un angajament public din partea PSRM cu privire la neadmiterea, nici acum, nici pe viitor, a unei coaliții cu PDM. ACUM mai spune că pledează pentru neadmiterea alegerilor anticipate.

Blocul ACUM consideră necesară deblocarea activității Parlamentului prin reluarea ședinței de constituire, crearea organelor de lucru, stabilirea acțiunilor prioritare, inclusiv revenirea la sistemul proporțional de vot, adoptarea proiectelor de dezoligarhizare, completate cu alte cinci inițiative, și restabilirea statului de drept.

La rândul său, marţi, fracțiunea parlamentară a PSRM, în frunte cu Zinaida Greceanâi, a plecat la Moscova la o întrevedere cu persoane din conducerea Dumei de Stat a Federației Ruse, precum și cu deputații celor mai mari partide din Duma de Stat.

Iar deputatul socialist Vlad Bătrâncea a scris pe o reţea de socializare că PSRM nu vede sensul creării grupurilor de lucru și „continuarea discuțiilor sterile” care au mai avut loc în trecut, că socialiştii sunt gata să formeze o majoritate parlamentară, să facă coaliție, să voteze un Guvern deplin funcţional și un program de guvernare agreat și aprobat de ambele părți, transmite aceeaşi sursă.

Comentatorul Anatol Țăranu este de părere că, dacă socialiștii vor participa într-o majoritate parlamentară, vor promova o politică clară de reorientare a Republicii Moldova în spațiul estic, care, prin definiție, este un spațiu în care domină oligarhia. Ţăranu mai susţine că socialiștii se vor întoarce de la Moscova cu instrucțiuni foarte clare. „Dacă ei nu vor intra în niciun contact cu PDM, înseamnă că aceasta nu este decizia socialiștilor, asta este decizia Moscovei. Înseamnă că PDM, în frunte cu Plahotniuc, sunt scoși totalmente din cărți de către Moscova. Și tot Moscova bagă în joc blocul ACUM, dar, practic, îl nimicește”, a spus Anatol Ţăranu.

 

Distribuie

Lasă un răspuns