Blindate și camioane militare, văzute intrând în apele Nistrului, lângă Târnauca

Exerciții militare cu forțarea râului Nistru pun în gardă delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC). Autoritățile moldovene anunță că marți, pe malul stâng al Nistrului, s-au adunat mai multe unități de tehnică militară, printre care blindate și autocamioane, relatează agora.md.

Tehnica a fost văzută în regiunea plajei din s.Târnauca, raionul Slobozia și în apropiere de podul de pietoni peste r. Nistru din or. Tiraspol. Pe mal au fost observate blindate de tip TAB („БТР70”) și autocamioane militare fără numere de înmatriculare și însemne de apartenență.Tehnica și echipamentul militar special au fost observate intrând în apele râului Nistru.

Comandamentul militar al Contingentului Forțelor de Menținere a Păcii al R.Moldova (FMP al RM) a inițiat măsuri de verificare a teritoriului în cauză, însă, șefului militar superior al FMP al RM i s-a interzis de către persoane necunoscute accesul la fața locului, ultimul fiind nevoit să solicite ieșirea grupului de observatori militari, la sosirea cărora s-a constatat deja plecarea tehnicii blindate și a autocamioanelor. De notat că patrula militară a GOTR se află în Zona de Securitate ilegal, fără acceptul Comandamentului Militar Întrunit.

În context, pe 13 august, pe site-ul oficial al Districtului Militar Vest al Federaţiei Ruse a apărut informaţia precum că GOTR, dislocat în regiunea transnistreană a R.Moldova, și-a pregătit maşinile de luptă blindate pentru eventuale aplicaţii cu traversarea barierelor de apă.

Autoritățile moldovenești au calificat aceste activități drept sfidătoare. „Aceste acțiuni încalcă mecanismul existent de asigurare a regimului în Zona de Securitate, dar și cel al desfășurării misiunii de pacificare. Reprezentanţii uneia din componentele CUC manifestă incapacitatea de a-şi respecta obligaţiunile asumate, ignorând totalmente documentele de bază ale Comisiei”, se arată într-un comunicat al CUC.

foto: point.md

Distribuie

Lasă un răspuns