Biserica, Hramul căreia este marcat la Orhei, a împlinit 380 de ani

 Pe 8 noiembrie mai multe localităţi din regiunea Orhei, inclusiv municipiul Orhei au sărbătorit  hramul Sfântului Dumitru.

Hramul Orheiului, marcat în ziua când Biserica Ortodoxă de stil vechi îl pomeneşte pe Sfântul slăvitul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir şi făcătorul de minuni, îşi are obârşia în ctitoria domnitorului Vasile Lupu, care poartă numele acestui sfânt.

Potrivit radioorhei.info, Biserica „Sfântul Dumitru” din Orhei a fost zidită între anii 1632-1636 şi sfinţită în 1637, cu ocazia sosirii domnitorului Vasile Lupu la Orhei. Locașul sfânt are trăsături comune cu tipologia bisericilor din România „Sfinții Arhangheli” (județul Iași, 1666), „Sfântul Gheorghe” din Șerbești (județul Neamț, 1637), biserica-cetate de la Cotnari, ctitoria lui Ștefan cel Mare.

Prezenţa lui Vasile Lupu se face amintită în interiorul bisericii, unde exista o pictură murală cu înfăţişarea ilustrului domnitor. Înconjurat de un impunător cor bisericesc, el ţine în mâini ctitoria să, biserica “Sf. Dumitru”.

Din octombrie 2016, biserica „Sfântul Dumitru” a obținut statutul de catedrală. În perioada sovietică, curtea bisericii a găzduit statuia domnitorului Vasile Lupu. În anul 2001, în urma mai multor demersuri venite din partea localnicilor, aceasta a fost mutată la locul său actual din centrul municipiului.

Pe soclul rămas în curtea catedralei fraţii Muravschi au înălţat o răstignire.

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns