Bilete din buzunarul moldovenilor pentru oficialii invitați de Dodon, Candu și Filip

Guvernul a aprobat o decizie prin care oaspeții oficiali invitați de către președintele țării, președintele Parlamentului sau premier vor beneficia de bilete auto, avia sau feroviar din bugetul de stat. Potrivit Executivului, asta se face „în scopul dezvoltării relațiilor cu partenerii străini”, relatează agora.md

Anterior, pe 24 ianuarie c., Cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul privind modul de utilizare a banilor alocați pentru deservirea delegațiilor și persoanelor oficiale străine. Documentul prevede trei tipuri de grupe, cea mai costisitoare fiind a șefilor de state, președinților de Parlament, premieri, șefi ai organizațiilor internaționale.

Astfel, suma maximă alocată pentru un cadou oferit conducătorului delegației este de 3000 de lei, dejunul ar ajunge să coste până la 900 de lei pentru o persoană, iar pentru florile utilizate la organizarea sălii în care se vor desfășura reuniunile și întâlnirile oficiale sunt prevăzuți 1500 de lei.  Cazarea membrilor delegaţiilor oficiale străine se va efectua în hotele de 5 și 4 stele.

Potrivit notei informative a acestui document nоrmеlе finаnсiаrе au fоst rесаlсulаtе la indicele prețului de consum și, ре unele poziții ajustate la vаlоаrеа mărfurilor/sеrviciilor ре piala internă.

De asemene, în document se menționează că pentru membrii delegaţiilor oficiale străine pot fi identificate oportunităţi de cazare în hotele de alte categorii, dar nu mai mari decât cele indicate. Pentru conducătorii delegaţiilor oficiale străine se poate achita costul pentru cazare într-o cameră de hotel lux sau apartament.

Astfel, documentul stipulează că toate cheltuielile de transport internaţional (avia, feroviar, auto) „pentru persoanele oficiale străine şi membrii delegaţiilor străine invitate la decizia preşedintelui Republicii Moldova, preşedintelui Parlamentului şi prim-ministrului sunt suportate de către Partea care primeşte delegaţia”.

Decizia a fost votată la Guvern fără întrebări, „în scopul dezvoltării relaţiilor cu partenerii străini, precum şi formarea unei imagini pozitive a Republicii Moldova pe palierul internaţional”.

 

Distribuie

Lasă un răspuns