Bibliotecile țin pasul cu inovațiile!

Acum la bibliotecă găsești de la ateliere de dezvoltare comunitară la cursuri de robotică și realitate virtuală

La moment cele mai solicitate servicii (și participanții la întrunire s-au convins în cadrul turului bibliotecii) sunt “Clubul de Robotică”, “Cinemateca Virtuală”  “Jucărioteca & BiblioDădaca”, frecventate de zeci de copii.

Timp de 5 ani, cu suportul Programului ”Novateca”, în Republica Moldova au fost renovate și echipate cu tehnologii moderne peste 1000 de biblioteci, printre acestea – și toate bibliotecile publice din raionul Rezina. Un rol deosebit în aceasta l-a jucat echipa Bibliotecii Publice Raionale ”Mihai Eminescu” în frunte cu directoarea Galina Davâdic, care a reușit să promoveze și să obțină o susținere largă a ideii că biblioteca nu este doar un loc tradițional pentru cultură și lectură, ci o platformă care oferă servicii moderne pentru toate vârstele și interesele. Despre aceasta s-a discutat la vizita de presă organizată recent de Programul “Novateca” în cooperare cu autoritățile locale la BPR ”Mihai Eminescu” din Rezina, care, potrivit organizatorilor, poate servi drept exemplu de instituție model privind dotarea bibliotecii cu tehnologii și prestarea serviciilor adaptate necesităților comunității.

În prezentarea sa, dna Galina Davâdic s-a referit în special la proiectele elaborate de echipa sa și susținute de diverși donatori, în special  de “Novateca”, dar și la serviciile  prestate de BPR ”Mihai Eminescu” și de bibliotecile publice din raion. Aceasta  a nominalizat circa douăzeci de servicii noi, destinate pentru diverse categorii, puse în ultimii ani de bibliotecă la dispoziția comunității. Este vorba de “Clubul Burticilor & BabyMămicilor”, “Garderoba Socială”, “Jucărioteca & BiblioDădaca”, “Clubul Spiridușilor”, “Sănătatea Femeii în era digitală”, “Tabăra de Vară de Lectură și Agrement”, “Ora Poveștilor”, “CodeLab”, “Târgul Mămicilor”, “Cursuri  de inițiere în tehnologii informaționale”, “Club de discuții în limba engleză”, susținut de voluntara Corpului Păcii Elizabeth Olorunbumni, training-uri de angajare în câmpul muncii și multe altele.

Deși a trecut un an şi ceva de la fondare, “Clubul de Robotică” deja s-a afirmat pe arena naţională, obţinând două cupe și titlul de campion la concursurile republicane “Robo Liga”, a menţionat directoarea.

Cătălina Ciobanu, elevă în clasa a X-a la LT ”Olimp” (Rezina), alături de alți colegi ai săi au demonstrat câteva lucrări, inclusiv și un robot-câine, care urmează a fi prezentat pe 23 septembrie în cadrul  evenimentului outdoor „E biblioteca mea” din Parcul Catedralei din or. Chișinău, la care biblioteca din Rezina este invitată inclusiv cu “Cinemateca Virtuală” și SMB „Sănătatea Femeii în era digitală.

”Sunt membră a clubului de robotică din anul trecut, echipa noastră a reușit să participe la două concursuri naționale. Scopul roboților noștri era să ajute la deservirea apeductului din oraș. Robotul–câine, după cum vedeti, îndeplinește toate comenzile ca un animal viu și bine dresat. Robotica îmi ajută să înțeleg mai bine materialul la fizică, informatică, obiectele mele preferate”, ne-a spus Cătălina.

Despre oportunitățile oferite de noua Lege a bibliotecilor, adoptată în 2017, dar care intră în vigoare în februarie 2019, a vorbit Mariana Harjevschi, președinta Asociației Bibliotecarilor din R.Moldova, directoarea Generală a Bibliotecii Municipale „B.P.Hașdeu” din Chişinău. Conform acestei Legi, locul și rolul bibliotecilor în societate se schimbă radical. Din niște simple depozite de carte, cum erau considerate până acum, bibliotecile trebuie să devină importante centre informaționale, instituții care să presteze comunităților o gamă largă de servicii în domeniul tehnologiilor informaționale, organizării muncii și odihnei, schimbului de experiență, educației etc.

”Asociația bibliotecarilor s-a implicat activ în elabora-rea mecanismelor de transpunere în practică a prevederilor noii Legi. Un grup de bibliotecari au mers într-o vizită de studiu în Suedia, unde au luat cunoștință de experiența colegilor suedezi pe care o vom aplica și la noi. Legea defineşte trei piloni – statul, autoritățile publice locale și comunitatea bibliotecarilor pe colaborarea cointeresată şi interactivă dintre care se va baza activitatea bibliotecilor în continuare”, a menţionat Mariana Harjevschi. Legea pune accentul pe câteva sarcini: instruirea continuă a bibliotecarilor, asigurarea bibliotecilor cu spaţiul nece-sar, colecții și echipament modern pentru prestarea unui spectru larg de servicii membrilor comunităţii, iar autorităţile publice locale sunt încurajate să asigure un suport financiar consistent pentru achiziţionarea literaturii, ediţiilor periodice, echipamentului necesar pentru serviciile moderne. Accesul la internet nu mai poate fi privit ca un serviciu contra cost ci ca o necesitate firească, un drept de care fiecare membru al comunităţii poate beneficia la bibliotecă”, a mai adăugat Mariana Harjevschi.

Finanțat de Fundația “Bill&Melinda Gates” și implementat de IREX în cooperare cu USAID, pe parcursul ultimilor cinci ani, Programul “Novateca” a facilitat transformarea bibliotecilor publice din Moldova în centre comunitare prin echiparea cu tehnologii informaționale, instruirea bibliotecarilor, dezvoltarea serviciilor moderne conform necesităților membrilor comunității, parteneriate și advocacy.

Vasile Rusu

Distribuie

Lasă un răspuns