Biblioteca Vie, moment de adevăr și confesiune la Orhei

Un grup de tineri de la Centrul de Tineret Orhei, inițiatori ai proiectului Tinerii Ambasadori pentru Pace din Orhei, au organizat o întâlnire cu reprezentanți ai comunităților persoanelor cu dizabilități, minorităților sexuale, religioase etc., astfel ca ei să aibă curajul să-și povestească istoria vieții.

Liliana Cicală, șefa Centrului de Tineret Orhei, a relatat că a fost nevoie de o anumită perioadă de pregătire pentru ca invitații să povestească în fața publicului despre ceea ce până acum cunoştea doar un cerc restrâns de persoane:

”Am conceput istoria de viață a fiecărui om precum o carte vie. E important ca la asemenea întâlniri să fie prezenți şi cei care doresc să citească Cărți Vii, adică să intre în dialog cu oameni curajoși și să-i înțeleagă. Am invitat 20 asemenea persoane, dar au venit numai șapte. Sperăm să mai facem întâlniri și cu ceilalți. Biblioteca Vie funcționează ca o bibliotecă obișnuită, cititorii vin și împrumută cărți pentru a le citi – cărțile din această bibliotecă sunt OAMENI! Oameni discriminați, cu drepturi lezate, etichetați și adesea neacceptați de societate. Oameni curajoși, care au decis să povestească adevărul din spatele cortinei. Să ne demonstreze că etichetele sunt doar pentru haine”, a menționat Liliana Cicală.

Atmosferă de bunăvoinţă, înţelegere şi empatie în cadrul întâlnirii.

Părintele Vadim Cristea, monah la Mănăstirea Curchi, prezent la eveniment, a menționat că aceste întâlniri sunt binevenite: “Biblioteca Vie își propune să promoveze res-pectul pentru drepturile omului și demnitatea umană, să atragă atenţia asupra diversităţii în toate formele ei și să stimuleze dialogul între oameni. În cadrul bibliotecii am avut prezenţi 7 oameni cu istorii diferite: persoană cu deficiențe de vedere, călugăr, persoană cu dizabilități locomotorii, lesbiană, gay, mamă a doi copii cu necesități speciale, jurnalistă discriminată. Astfel, Biblioteca Vie ne permite tuturor să intrăm într-un dialog cu persoane, pe care le consideram inaccesibile și diferite. Toți suntem egali și e important să înțelegem asta”, a remarcat părintele.

”Ne-am dorit să cultivăm toleranța, înțelegerea, empatia, bunătatea și pacea. A fost un experiment care a reușit”, a menționat Rodica Chicuș, responsabilă pentru mass-media la Centrul de Tineret Orhei.

Proiectul Biblioteca Vie este implementat de către grupul de inițiativă Tinerii Ambasadori pentru Pace în cadrul Programului de Granturi Mici 2019, organizat de Fondul pentru Tineri Orhei cu suportul financiar al Consiliului Raional Orhei și al Fundației Est-Europene din resursele acordate de Suedia.

Ion Cernei

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns