Bazinul râului Ciulucul Mic, reabilitat ecologic

Moldova întotdeauna a suferit din cauza secetelor, iar odată cu schimbarea climei lipsa apei a devenit şi mai acută. Or, râurile noastre seamănă mai mult a pâraie, care vara seacă. De aceea trebuie să învăţăm a păstra fiecare strop. 

Şi Ciulucul Mic, care trece prin raioanele Făleşti, Sângerei şi Teleneşti, a avut de suferit din cauza nerespectării regimului hidrologic, a lipsei fâșiilor de protecție și a nivelului scăzut de informare a populației. Asociația Obștească ”EcoVisio”, care implementează un proiect de reabilitare a acestui râu în aceste rai-oane în comun cu primăriile din zona respectivă, a recepționat proiectele de creare a perdelelor de protecție a malurilor râurilor Ciulucul Mare la Sângerei (5,69 ha) și Ciulucul Mic la Telenești (5,13 ha), elaborate de Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice.

Gabriela Isac, președinta Asociaţiei, ne-a relatat că va căuta să implice în activitățile de înverzire toată lumea de bună credință din teritoriu, care nu este indiferentă față de destinul râulețelor:

”În cadrul proiectelor noastre, din cauza bugetelor modeste, n-o să putem să realizăm integral toate acţiunile propuse, dar sperăm la o conlucrare activă cu autoritățile locale, întreprinderile silvice care vor continua cele începute de noi”, ne-a relatat dna Isac.

Andrei Cibotaru, ex-primar de Ciulucani, Teleneşti a declarat că salută demararea acestor proiecte:

”Am fost la început cam sceptic, pentru că bugetul proiectelor mi s-a părut foarte modest pentru o zonă care cuprinde câteva zeci de kilometri. Dar ulterior am înțeles că proiectul ”Salvați Ciulucul” are drept scop principal să trezească spiritul comunitar or, râurile, precum Codrul,  sunt pilonii pe care se sprijină dăinuirea satului nostru”, ne-a spus dl Cibotaru.

”Proiectele Asociației “EcoVisio” sunt o speranță că vom putea salva aceste două râuleţe. Am observat că elevii şcolilor de arte plastice s-au încadrat în concursurile de desene la tema salvării acestora, desene care vor înfrumuseţa  staţiile pentru pasageri. În genere, ideea înverzirii malurilor acestor râuleţe ar fi bine să se transforme într-o campanie națională”, este de părere Tudor Țurcanu, primarul comunei Ratuș, Teleneşti.      

După cum a precizat dna Isac, proiectele de creare a perdelelor forestiere de protecție a malurilor râurilor Ciulucul Mare şi Ciulucul Mic la Sângerei și Telenești au fost elaborate în cadrul proiectului “Asigurarea continuității măsurilor de protecție și reabilitare ecologică a râului Ciulucul Mic”, realizat de Asociația Obștească ”EcoVisio” cu sprijinul Programului de Suport (granturi) pentru proiecte mici oferite ONG-urilor în domeniul managementului integrat al resurselor de apă, finanțat din Proiectul SDC-ADA “Consolidarea cadrului instituțional în sectorul alimentării cu apă și sanitație din Republica Moldova”. Proiectul este coordonat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Agenția “Apele Moldovei”.

Distribuie

Lasă un răspuns