Batrîncea : „Oamenilor le este totuna cine e la guvernare”

„Discuțiile cu PD pot dura și câteva săptămâni”, dar la baza unei posibile coaliții va sta vechiul document semnat între PSRM și ACUM. O spune vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea, după prima rundă de negocieri PD-PSRM. Deputatul socialist, în unison cu colegul său din PD, Dumitru Diacov, spune că cele două părți nu au discutat partajări de ministere. 

„Înțelegem că vă interesează funcțiile. Nu s-a discutat despre partajări, doar ce ar putea sta la baza negocierilor. Va sta acordul PSRM-ACUM, e consistent și reflectă practic toate necesitățile de moment ale R. Moldova. Dacă acordul va fi semnat, va conține fix toate prevederile semnate de blocul ACUM, așa că nu vedem nicio problemă dacă ACUM va susține acordul”, a spus Batrîncea.

Socialistul susține că s-a discutat doar potențiale domenii în care va avea loc împărțeala: „Economia sau externe, dar nu am discutat partajarea ministerelor. Poate în acest weekend vom avea și alte discuții, poate în alt format mai îngust, ca să vedem dacă putem ajunge la un program de guvernare. Ne vom axa de dezvoltare durabilă, programe sociale. Dacă ajungem la numitor comun, PD a spus că sunt o forță pro-europeană, noi am spus că nu vedem o problemă în acest sens. Nu avem niciun stres în ceea ce ține relațiile cu Estul și Vestul”, a mai spus deputatul.

Batrîncea afirmă că PSRM nu se teme de anticipate, în cazul în care discuțiile cu PD vor eșua, dar „în caz de anticipate Parlamentul va rămâne cam la fel”.

„Oamenilor le este totuna cine e la guvernare, ei vor condiții de viață mai bună”, susține Batrîncea.

Pecizăm că și democrații au ieșit în fața presei pentru a da o calificare primei runde de discuții, pe care au numit-o „prietenească”. Și democratul Dumitru Diacov a spus că cele două echipe nu au discutat candidați și partajări de ministere. În același timp, democratul spune că ar fi „normal” dacă 50% din ministere ar reveni PD-ului, în cazul unei posibile alianțe. La remarca reporterilor că PSRM „nu sunt tocmai europeni”, Diacov a răspuns cu o glumă: „O să încercăm să-i recolorăm”.

Amintim că, pe 4 martie, și PSRM a convocat ședința Consiliului Politic Național, unde a primit mandatul de purta negocieri cu PDM și de a încheia parteneriate politice „pentru asigurarea unei guvernări stabile”. Socialiștii au mai menționat că PDM este singurul partid parlamentar deschis dialogului privind crearea unui parteneriat politic.

Miercuri seara, PD a anunțat convocarea unui Consiliu Național propriu. După aproape trei ore, democrații au anunțat că va purta discuţii cu PSRM pentru revenirea la guvernare. „În cazul unor eventuale discuţii, vom pune în prim plan, ca priorităţi, parcursul european şi o politică externă orientată spre Vest, relaţii bune cu vecinii România şi Ucraina”, a spus Pavel Filip. Democrații promiteau că își vor anunța decizia finală .

Sursa: agora.md

Distribuie

Lasă un răspuns