Băştinaşii au făcut un act de dreptate istorică martirilor neamului

La 29 septembrie curent, în scuarul Catedralei din Capitală, exact peste 93 de ani de la inaugurare, a fost dezvelit în mod solemn obeliscul restabilit în memoria lui Simeon Murafa, Andrei Godorogea și Alexei Mateevici.

Soarta acestui monument, edificat la inițiativa lui Pan Halippa în memoria martirilor neamului, demonstrează că istoria nu-i uită pe cei care au luptat pentru o cauză dreaptă, pentru binele poporului lor. La ea vom reveni mai pe larg în numărul următor al CUVÂNTUL-ui. Acum însă ţin să remarc faptul că, în știrile mediatizate cu acest prilej au fost trecute cu vederea două momente esențiale: 1. restabilirea monumentului a fost posibilă grație suportului financiar acordat de Dumitru Godorogea, om de afaceri, ex-deputat în legislativul trecut, originar din Slobozia-Godorogea, comuna Biești, o rudă îndepărtată a lui Andrei Godorogea; 2. la eveniment au fost prezente două delegații impunătoare – una de la Biești, condusă de Ion Vlas, primarul comunei; cealaltă de la Cotiujenii Mari, baștina lui Simeon Murafa, condusă de Ion Ghilașcu, directorul ONG ”Plai natal” din localitatea respectivă.

Amintim că Simeon Murafa și Andrei Godorogea, activiști ai luptei de eliberare națională, au fost asasinați mișelește de către un grup de dezertori bolșevizați la 20 august 1917, iar preotul–poet Alexei Mateevici murise de tifos exantematic în spitalul militar din Chișinău o săptămână mai înainte, la 13 august, același an.

În imagine (de la stânga la dreapta): Dumitru Godorogea, Ion Ghilaşcu şi Ion Vlas după ceremonia de dezvelire a monumentului dedicat martirilor neamului.

Ion Cernei        

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns