Basarabenii care dețin și cetățenia României ar putea primi pensii de la statul roman

Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul Constantin Codreanu, a înaintat o propunere legislativă care prevede ca și românii cu domiciliul în străinătate să beneficieze de o pensie stabilită de sistemul public, relatează www.ziarulnational.md.

Potrivit lui Codreanu, aprobarea acestui proiect de lege le-ar permite românilor din afara țării să efectueze plata contribuției de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii ori într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, chiar dacă nu au domiciliul sau reședința în România.

„Am înaintat Biroului Permanent o propunere legislativă similară cu Legea nr. 186/2016, în vigoare până la data de 27 aprilie curent, însă, diferită fundamental din punct de vedere al echității față de TOȚI cetățenii români. Paradoxul Legii nr. 186/2016 este că, prin efectele sale, s-a dorit evitarea excluziunii sociale a unor categorii de persoane care nu au dreptul la o pensie stabilită de sistemul public de pensii, dar, a sfârșit prin a limita posibilitatea de cotizare retroactivă în sistem românilor care nu au domiciliul sau reședința în România”, a precizat deputatul.

Constantin Codreanu este convins că adoptarea propunerii legislative revizuite ar permite rezolvarea unui blocaj legislativ din cauza căruia cetățenilor români cu domiciliul în străinătate le este îngrădit dreptul de a încheia un contract de asigurare cu Casa Națională de Pensii Publice.

De asemenea, în prezentarea proiectului de act normativ, Codreanu a mai adus ca argument art. 25, alin. (2) din Constituție, care spune că libera circulație garantează dreptul fiecărui cetățean de a-și stabili domiciliul sau reședința în orice localitate din țară, de a emigra și de a reveni în țară.

„O lege limitativă care nu permite accesul tuturor cetățenilor români la măsurile instituite de aceasta, prin obligația de a avea un domiciliu sau reședință în țară, descurajează demersurile cetățenilor români de a contribui la fondul public de pensii în țară, respectiv intenția acestora de a reveni sau de a se stabili în viitor în România, aducând o atingere indirectă libertății acestora de a-și stabili domiciliul în afara țării,” a mai adăugat deputatul Constantin Codreanu.

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns