Băncile amintirilor la Gimnaziul Țânțăreni

Nu e neapărat să faci un lucru ieșit din comun pentru școala unde ai învățat și unde a trecut copilăria ta. E destul a face un gest aparent nesemnificativ, dar molipsitor, ca alţii să-ți urmeze exemplul.

Pe aleea din curtea Gimnaziului Țânțăreni acum două luni au apărut câteva bânci, toate de aceeaşi mărime şi culoare, dar având la spate nişte tăbliţe cu texte diferite.Este cadoul câtorva tineri, foști absolvenți ai instituţiei.

Ludmila Stoica, directoarea  gimnaziului ne spune că ideea a apărut așa, ca din senin şi aparţine foştilor învăţăcei.

”Era la noi un obicei urât de a distruge lucrurile comunitare. Pentru a ne debarasa de acest teribilism ne-am zis să implicăm copiii în cât mai multe  activități extraşcolare, să le lămurim că totul ce este în jurul nostru ne aparține. Dacă plantezi chiar tu un pom, mai apoi nu te lasă inima să-l distrugi. Cu greu, dar am depăşit în mare parte această meteahnă și, precum vedeți, avem în curtea şcolii o livadă, alte acareturi care se păstrează cu grijă. Ideia cu băncile a venit concomitent de la mai mulți foști elevi ai noștri, care acum se află peste hotare. Ei s-au înţeles şi au decis să procure aceste bănci, care să fie instalate în fața gimnaziului”, ne-a spus directoarea.

Tatiana Stănilă, directoare-adjunctă adaugă că şi cei trei fii ai săi – Artur, Veaceslav și Petru au donat o bancă: ”Un rol important în materializarea ideii l-au jucat rețelele sociale. Mai întâi a fost banca de culoare albastră, procurată de profesori și care nu se află nemijlocit în curtea gimnaziului. După ce informaţia respectivă a apărut pe facebook, au prins a ne telefona foștii noștri absolvenți cu dorinţa să procure şi ei câte o bancă. S-a decis ca pe  bănci să fie instalate tăblițe cu numele donatorilor”, ne-a povestit dna Stănilă.

I-am  contactat pe câțiva participanţi la această acţiune frumoasă.

”Ne-am lăsat aici parte din inima noastră”, a spus Mihai Stratulat, care împreună cu fratele Leonid au procurat o bancă.

”Astfel am vrut să marcăm cumva cei mai frumoși ani din viață petrecuți în școală”, ne-a spus Boris Eșanu.

”A fost o provocare interesantă, pe lângă care nu am putut trece”, a adăugat Andrei Stratulat.

Iar Ion Stoica a spus: ”Astfel demonstrăm că suntem cu inima şi cu sufletul acasă şi la gimnaziu”.

”Gimnaziul este o parte din baștina noastră, la care ţinem foarte mult şi acest gest am dorit să consolideze relaţiile noastre cu satul natal şi cei rămaşi acasă”, ne-a spus Artur, cel mai mare dintre frații Stănilă.

Ion Cernei

 

 

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns